Αγρίνιο: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ κοντά στην Αμφιλοχία (upd)

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 18:10 το απόγευμα του Σαββάτου 13-7-2019, στο Αγρίνιο, την Αμφιλοχία και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως τα χωριά Λεπενού, Στράτος κ.α. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 28 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά του Αγρινίου, κοντά στο χωριό Στράτος, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 28 χιλιόμετρα.

Επίσης, σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 43 χιλιόμετρα ανατολικά της Πρέβεζας.

Δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Τόσο ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, όσο και ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, ενώ σε επικοινωνία που είχαν με προέδρους τοπικών κοινοτήτων δεν τους ανέφεραν κάποιο πρόβλημα.

Πάντως, οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Αμφιλοχία και το Αγρίνιο πραγματοποιούν περιπολίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προκληθεί κάποια ζημιά από τον σεισμό.

“Παρακολουθούμε το φαινόμενο ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν ήταν ο κύριος σεισμός”

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο προκειμένου να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα τα επόμενα 24ωρα, για το αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχετικά με την σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου στις 18:10 στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «θα πρέπει να περιμένουμε, ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, διότι δεν έχουμε μέχρι τώρα πολλούς μετασεισμούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δούμε πώς έχει σπάσει το ρήγμα σε αυτή την περιοχή και σε ποια έκταση.»

Επίσης, ο Χρήστος Ευαγγελίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στην περιοχή υπάρχουν ρήγματα, τα οποία έχουν διεύθυνση βορρά – νότου,» ενώ όσον αφορά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, το χαρακτήρισε «φυσιολογικό για την περιοχή,» προσθέτοντας ότι το επίκεντρο ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα, όπως εξήγησε στην συνέχεια, «ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αμφιλοχία και στο Αγρίνιο, λόγω ακριβώς της διεύθυνσης των ρηγμάτων, αφού το επίκεντρο ήταν κοντά στις δύο πόλεις, δηλαδή έξι χιλιόμετρα νότια της Αμφιλοχίας και 27 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά του Αγρινίου.»