Αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2021, ανοιχτά φέτος στην Κρήτη όλα τα ξενοδοχεία

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν φέτος την πορεία των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, με τις μηχανές της τουριστικής βιομηχανίες να “ζεσταίνονται” από τα τέλη της άνοιξης προκειμένου το δεύτερο εξάμηνο του έτους να είναι έτοιμες για την εκκίνηση της νέας τουριστικής περιόδου, όπως τονίζουν παράγοντες και φορείς του κλάδου με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για τον ελληνικό τουρισμό.

Κύριο μέλημα του υπουργείου Τουρισμού αυτή την περίοδο, όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, είναι «το πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό». «Στόχος μας -όπως και πέρσι- είναι η οργάνωση ενός ασφαλούς πλαισίου ανοίγματος τόσο για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών», επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού.

Μεταφέροντας την εκτίμηση του για την εξέλιξη της νέας τουριστικής χρονιάς, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «H αίσθησή μου είναι ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020. Φέτος έχουμε εμβόλια και rapid test, εργαλεία πολύ σημαντικά. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, με κάποιες διευκολύνσεις για όσους θα έχουν εμβολιαστεί. Και με χαρά βλέπω ότι όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν την πρότασή μας -π.χ. Δανία, Σουηδία- ενώ θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την αλλαγή στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ανοιχτά στην Κρήτη όλα τα ξενοδοχεία φέτος

Στο μεταξύ, η όποια αχτίδα αισιοδοξίας, παρά την υφιστάμενη θολή εικόνα στο μέτωπο των κρατήσεων, προκύπτει από την καλή ροή των εμβολιασμών σε Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, όπως σημειώνει ο κ. Τσιλίδης. «Αν αξιοποιηθούν αυτές οι χώρες θα αρχίσουμε να χτίζουμε μια εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Τσιλίδης και υπενθύμισε ότι το Ισραήλ στέλνει Ελλάδα 1,5 εκατ. τουρίστες. Παράλληλα η κυρία Σβήνου εστιάζει στο γεγονός ότι στην Μεγάλη Βρετανία οι εμβολιασμοί προχωράνε με γοργό ρυθμό, δίνοντας έτσι αισιοδοξία και στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, αφού από εκεί μπορεί να εξασφαλιστεί ένα καλό ποσοστό για το 2021, όπως επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του ΙΤΕΠ εστιάζει και στο θετικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. «Αυτό που κερδίσαμε το 2020 αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού έχει αποτυπωθεί στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας και σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς σε διεθνές αλλά σε εγχώριο επίπεδο μπορεί να δώσει την αισιοδοξία που αναζητάει η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Fedhatta εστιάζει στη γρήγορη τέλεση των εμβολιασμών και στο εγχώριο μέτωπο εξηγώντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί το 2021 και ο εγχώριος τουρισμός.

Με τη σειρά του, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι αισιοδοξίας για το 2021 και σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην Κρήτη εφέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, προσδοκώντας ασφαλώς η έντονη ζήτηση που θα υπάρξει για την Ελλάδα να αποτυπωθεί και σε κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς. Ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρει στο σημείο αυτό ότι οι διεθνείς οργανωτές ταξιδιών “φορτώνουν” τις πτήσεις τους από τον Ιούνιο και μετά. Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση στους επιχειρηματίες του κλάδου, να μην υπακούσουν στα κελεύσματα για μειωμένες τιμές στα τουριστικά πακέτα και να μην προβούν σε μειώσεις τιμών. «Οι σωστοί ξενοδόχοι δεν ρίχνουν τις τιμές» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνιστά στους συναδέλφους του να κάνουν υπομονή μέχρι τις 15 Μαρτίου.