Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό – Η Κρήτη ο δημοφιλέστερος προορισμός λέει η TUI

Μπάλος, Κρήτη

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται για μία ακόμη χρονιά ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες, με τους tour operators που ειδικεύονται σε ταξίδια προς τη χώρα μας και παράγοντες της τοπικής αγοράς να εκτιμούν πως εφέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 400.000 έως 500.000 Ρώσοι.
Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα προέκυψε στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΜΙΤΤ 2021 της Ρωσίας, που πραγματοποιείται από τις 16 έως σήμερα 18 Μαρτίου, στο Crocus Expo City της Μόσχας και στην οποία λαμβάνει μέρος ο ΕΟΤ μετά από ένα χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας. Η ελληνική συμμετοχή, μάλιστα, απέσπασε χθες και το βραβείο «Bright Exhibiting», που παρέλαβε από τον Διευθυντή της ΜΙΤΤ, Artem Chernyshev, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ρωσίας & ΚΑΚ, Πολύκαρπος Ευσταθίου.
Η Ελλάδα συμμετέχει εφέτος ως partner country με περίπτερο 153 τ.μ., όπου κυριαρχεί το σύνθημα της νέας διαφημιστικής εκστρατείας για τον ελληνικό τουρισμό «All you want is Greece», καθώς και πέντε συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων τους μεγαλύτερους tour operators της Ρωσίας για ελληνικούς προορισμούς, Mouzenidis Travel και ΤΕΖ Τοur.

Χ. Θεοχάρης: «Η Ελλάδα ιδανική επιλογή διακοπών»

Την πρώτη μέρα της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο προβλήθηκε μήνυμα-κάλεσμα του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προς τους τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Ο υπουργός Τουρισμού, αφού επισήμανε την πλήρη προετοιμασία της Ελλάδας ώστε να προσφέρει ποιοτικές και ταυτόχρονα ασφαλείς υπηρεσίες φιλοξενίας στους επισκέπτες της, με τον σχεδιασμό ενός λεπτομερούς επιχειρησιακού πλάνου ανοίγματος του τουρισμού, υπογράμμισε: «Παραδοσιακά, τόσο ο luxury τουρισμός και o τουρισμός ευεξίας, o προσκυνηματικός τουρισμός, όσο και το δίπτυχο “ ήλιος και θάλασσα”, κερδίζουν τις καρδιές των φίλων επισκεπτών από τη Ρωσία. Αυτό πιστεύουμε ότι ειδικά φέτος μπορεί να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο και να πετύχουμε ακόμη πιο πολλούς ευχαριστημένους τουρίστες. Το έχουμε όλοι ανάγκη! Και για αυτό δουλέψαμε σκληρά και δημιουργήσαμε τις συνθήκες ώστε και αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα να αποδειχθεί ιδανική επιλογή διακοπών. Σας περιμένουμε!»

Στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα, και ο Γενικός Πρόξενος, Νικόλαος Κρίκος, ενώ σήμερα ο ΕΟΤ θα συμμετάσχει ως partner σε μεγάλη εκδήλωση του ΤΕΖ Tour για στελέχη τουριστικών γραφείων, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του τουριστικού κλάδου, στην οποία θα απευθύνει νέο μήνυμα ο κ. Θεοχάρης. Συνολικά στην Έκθεση λαμβάνουν μέρος 50 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και 15 εθνικές αποστολές, ενώ έως τώρα την έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 18.000 εκπρόσωποι της ρωσικής και διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας.

Η Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος προορισμός του εξωτερικού σύμφωνα με την TUI

Η Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος προορισμός του εξωτερικού για τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με την TUI, ενώ η Ρόδος και η Κως βρίσκονται στην 3η και στην 4η θέση αντίστοιχα. Η «Ελλάδα ξεκινάει τη νέα σεζόν με τον αέρα του περασμένου καλοκαιριού», εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού κολοσσού, ο Μάρεκ Άντριστσακ.

Η επιθυμία για ταξίδια το φετινό καλοκαίρι είναι μεγάλη, σημειώνει η Münchner Merkur και κάνει λόγο για τα «ταξίδια της εκδίκησης» (revenge travel), χρησιμοποιώντας έναν όρο με τον οποίο ο κλάδος του Τουρισμού αναφέρεται στην διάθεση για ταξίδια μετά την πανδημία και την παρατεταμένη καραντίνα. «Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση ότι σύντομα θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια», δηλώνει ο κ. Άντριστσακ.

Στο ίδιο πνεύμα ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για τον Τουρισμό, ο Τόμας Μπαράις, εξηγεί στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι αναμένει σταδιακό άνοιγμα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. «Από τον Απρίλιο και τον Μάιο οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν. Το αργότερο τον Μάιο, τον Ιούνιο και τους μήνες των διακοπών, θα είναι εμβολιασμένοι πολλοί», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά την τάση στις κρατήσεις, η TUI αναφέρει ότι η Κρήτη έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή «αγαπημένη» των Γερμανών, τη Μαγιόρκα, στην κορυφή της ζήτησης. Η Ρόδος και η Κως βρίσκονται επίσης στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλών προορισμών εξωτερικού για φέτος, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η τουρκική «Ριβιέρα». Την προηγούμενη χρονιά η Ελλάδα κατάφερε να πείσει πολλούς παραθεριστές, με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και καλά μελετημένο σχέδιο υγιεινής και ξεκινά τη σεζόν «με τον αέρα του περασμένου καλοκαιριού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Άντριστσακ στο Business Insider. Συνολικά πάντως, κατά την TUI, η Ισπανία παραμένει στην κορυφή της ζήτησης για τους Γερμανούς και κατά τη φετινή περίοδο διακοπών.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η ζήτηση αυξήθηκε ήδη από πέρυσι, για διακοπές ιδιαίτερα στην Βαυαρία και στις γερμανικές ακτές στη Βαλτική. Αντίστοιχα, έχει μειωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον για πολύ μακρινούς προορισμούς, καθώς, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της TUI, ο λόγος τιμής – παροχών έχει πάψει να αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο προγραμματισμού των διακοπών και έχει αντικατασταθεί από την ευελιξία του ταξιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των κρατήσεων της TUI είναι αυτή τη στιγμή «ευέλικτες». Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Άντριστσακ, οι ταξιδιώτες είναι αυτή τη στιγμή πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους, επενδύοντας περίπου 25% περισσότερο από ό,τι το 2019.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ακόμα και μονομερώς, για να διευκολύνουμε τα ταξίδια των φίλων μας των Βρετανών»

Σε δύο μεγάλης εμβέλειας βρετανικά ΜΜΕ, την εφημερίδα Times και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, παραχώρησε διαδοχικές συνεντεύξεις ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Ερωτώμενος σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας, ο υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν ειδικά για τις μετακινήσεις των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στους Times, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «όλες οι κινήσεις και οι αποφάσεις μας έχουν ως στόχο το να συνεχίσει η Ελλάδα να διατηρεί το ιστορικό της, ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε ένα «σχέδιο συνεργασίας με κάποιες χώρες» πριν από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου, ως εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε νωρίτερα και να διορθώσουμε ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, με χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες από άλλες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και ορισμένα άλλα κράτη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας». Σχετικά με τους Βρετανούς τουρίστες και εξαιτίας του επιτυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «θα τους δοθεί προτεραιότητα και βεβαίως, οι έλεγχοι θα διατηρηθούν». Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «το 2020 παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες ήταν πολύ επιθετικές στον τρόπο που άνοιξαν τα σύνορά τους. Πιστεύουμε, όμως, ότι το δικό μας, πιο ήπιο σύστημα, επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία, ανάμεσα στις δυνατότητες ταξιδιών και στην ασφάλεια τουριστών και τοπικού πληθυσμού. Τυχαία τεστ στα σύνορα, ψηφιακό πιστοποιητικό για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή αρνητικό τεστ κατά την άφιξη, θα απαιτούνται για την ελεύθερη είσοδο στη χώρα».

Μιλώντας στο ITV, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «στην Ελλάδα πλέον έχουμε συσσωρεύσει πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας. Τότε δεν είχαμε το πρόγραμμα εμβολιασμού ούτε τα τεστ ταχέων αποτελεσμάτων και, παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πολύ ισορροπημένο. Είμαι, λοιπόν, πολύ σίγουρος όταν λέω ότι όλοι οι φιλοξενούμενοί μας φέτος θα είναι ασφαλείς. Έχουμε σχεδιάσει λεπτομερώς όλα τα επίπεδα προστασίας, τι πρέπει να κάνει κανείς πριν ταξιδέψει, πώς ακριβώς λειτουργεί ο αποτελεσματικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους κ.λπ. Σήμερα έχουμε νέα, επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία βασίζονται στην περσινή μας εμπειρία. Είναι αυτά που κράτησαν τον κόσμο ασφαλή, ενώ φυσικά έχουμε θεσμοθετήσει τα ‘ξενοδοχεία καραντίνας’, ένα σύστημα που το 2020 λειτούργησε άριστα. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας έδειξε την επιμέλεια που απαιτείται για να διατηρηθεί η ασφάλεια του κόσμου.
Μπορούμε, λοιπόν, με πολλή σιγουριά να πούμε ότι είναι ασφαλές να κάνει κάποιος διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021».
Σε ό,τι αφορά ειδικά στις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ακόμα και μονομερώς, για να διευκολύνουμε τα ταξίδια των φίλων μας των Βρετανών, πολλοί από τους οποίους έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Σχετικά με το τι θα ισχύσει κατά τους ελέγχους πιστοποιητικών, είμαστε σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αποτελεσματικά μέσα προστασίας έναντι πλαστών πιστοποιητικών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε με έμφαση ότι «το καλοκαίρι του 2021, όταν κάποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να φέρει μαζί το χαμόγελό του. Εμείς, όμως, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι στην επιστροφή θα έχει βρει και πάλι τη διάθεσή του να χαμογελά».