Ακυρώθηκε η στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2020»

Ακυρώθηκε η τακτική στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2020». Ειδικότερα, την πραγματοποίηση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΤΑΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 20» αντί της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 20», ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν έγκρισης από την πολιτική ηγεσία.

Όπως τονίζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας «για τη λήψη της απόφασης ελήφθη υπόψιν η διενέργεια το τελευταίο διάστημα σημαντικού αριθμού μη προγραμματισμένων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, διακλαδικών εκπαιδεύσεων και διεθνών ασκήσεων και συνεργασιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και το Ισραήλ».

«Οι εν λόγω δραστηριότητες, από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά οφέλη, συμπεράσματα και διδάγματα, αποτέλεσαν έμπρακτη απόδειξη της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψιν οι ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το τελευταίο δίμηνο, καθώς και οι συντηρήσεις προγραμματισμένες και μη που απαιτούνται, σε συνδυασμό με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του προσωπικού από τον Κορονοϊό», καταλήγει το ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ είναι εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων. Διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες, σε αυτές, μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Κύριοι σκοποί της άσκησης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας, η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων, η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.