Οι επιλογές Τσίπρα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τις αλλαγές στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης. Η Ειρήνη Καλού ήταν η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου για την προεδρία του Αρείου Πάγου. Η Δήμητρα Κοκοτίνη επελέγη για την θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και διήρκεσε 4 ώρες.

Τα βιογραφικά των προσώπων που αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Τα βιογραφικά των προσώπων που αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έχουν ως εξής:

Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997

Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001

Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997

Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000

Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

Επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».

Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της». Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5, FM» επισήμανε ότι «η απόφαση για την επιστολή» προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για επιλογή του επόμενου πρόεδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από το υπουργικό συμβούλιο μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, «βασίστηκε στην ανάγκη να διακόψουμε αυτό το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων».

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, τόνισε ότι «όλη η διαδικασία που προηγήθηκε κινήθηκε σύμφωνα με τον νόμο και ο νόμος καθορίζει όλη τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το Σύνταγμα, προβλέπει την πρώτη φάση με διαδικασία προεπιλογών και μία επόμενη φάση τελικής επιλογής».

Έχουμε συνεπώς, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «υποψήφιους δικαστικούς που έχουν περάσει αυτά τα στάδια και αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ως “προίκα” αυτής της κυβέρνησης ή μίας επόμενης, όποια κι αν είναι αυτή. Είναι πράγματα που εκφεύγουν της θεσμικής σοβαρότητας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογήρου ανέφερε: «Η επιστολή της ΝΔ είναι αποκαλυπτική, λέει κατ’ αρχήν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί είμαστε κατ’ ουσίαν υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κυβέρνηση υπάρχει, η Βουλή είναι ανοιχτή, εκτελούμε τα καθήκοντά μας κατά το Σύνταγμα, δεν υπάρχει ουσία στα περί “υπηρεσιακής κυβέρνησης”» και προσέθεσε:

«Η ανακοίνωση του τομεάρχη της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλου παραπέμπει στον νόμο περί απαγόρευσης προαγωγών, μεταθέσεων κ.τ.λ. των δημοσίων υπαλλήλων σε προεκλογική περίοδο. Στις διατάξεις αυτές, δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί.

Η ίδια ανακοίνωση «προδικάζει ότι τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα επιλεγεί η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προδικάζει αποτέλεσμα στο ΣτΕ. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ, το μέτρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει και ένα όριο. Όλο αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό προς την Δικαιοσύνη, προς τους δικαστικούς λειτουργούς, εν τέλει για τον ίδιο τον ελληνικό λαό».