Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ευρώπη – Συνεχίζονται στην Ελλάδα (upd6)

Αναστέλλονται προσωρινά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Μια ντουζίνα χώρες –ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία– ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μετά την αναφορά “ πιθανών” παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, 15:00

Αναστολή της χορήγησης του εμβολίου

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου “ μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων” σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή “ για προληπτικούς λόγους” της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, “ δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός” μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα “ καθαρά προληπτικό μέτρο”.

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

Σουηδία και Λετονία αναστέλλουν από σήμερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. «Καθαρά προληπτικό μέτρο» χαρακτήρισε την απόφαση αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγείται τη συνέχιση του εμβολιασμού με AstraZeneca στη χώρα μας

Σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται :

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα λέει ο Β. Κικίλιας

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, συνέστησε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Τρίτης 16-3-2021 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το ζήτημα που έχει προκύψει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Αναμένουμε τις αποφάσεις των επισήμων οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα συνεδριάσει για το θέμα μέσα στην εβδομάδα, τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Μέχρι να πει κάτι άλλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι Οργανισμός αυτός είναι θεσμός της ασφάλειας για το φάρμακο και τα εμβόλια στην Ευρώπη και αυτόν ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση και αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας από την αρχή των εμβολιασμών. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπήρξαν χώρες που έκαναν μπρος και πίσω στο θέμα και κάλεσε όλους να περιμένουν τις αποφάσεις του EMA.

Για μία ακόμη φορά, επανέλαβε πως «από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε, το οποίο ελέγχθηκε από τον ΕΟΦ που επεφάνθη ότι δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό», για να υπογραμμίσει ότι, διεθνώς, από τα 17 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει μόνο 37 περιπτώσεις θρομβοεμβολικού επεισοδίου εμφανίστηκαν και καμιά στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Αυστρία εξέφρασε πρώτη ανησυχίες το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca ως προφύλαξη μετά από αναφορές για θάνατο και ασθένεια μεταξύ των ληπτών του. Αμέσως μετά, η Δανία, η Ιταλία και η Νορβηγία απηχούν την κίνηση, επισημαίνοντας περιπτώσεις πήξης του αίματος που οι υγειονομικές αρχές θέλουν να διερευνήσουν πιο προσεκτικά. Η Ταϊλάνδη ακολούθησε.

Επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα συνεδριάσει σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Γερμανία

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Γαλλία

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να “αναστείλει για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

Ιταλία

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε όλη την Ιταλία ελήφθη έπειτα από συνομιλία του υπουργού Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Περαιτέρω εμβάθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Aifa, σε συντονισμό με τον ΕΜΑ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα αξιολογήσει όλα τα συμβάντα που καταγράφηκαν, μετά την χορήγηση του εμβολίου», γράφει ο ιταλικός αρμόδιος οργανισμός.

Στο ανακοινωθέν του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρεται, τέλος, ότι « ο Αifa θα κάνει γνωστή κάθε νέα πληροφορία που μπορεί να έχει στην διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών ολοκλήρωσης του κύκλου εμβολιασμού για όσους έλαβαν ήδη την πρώτη δόση».

Ισπανία

Η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπως και πολλές άλλες χώρες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

“Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες”, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Ο EMA ανακοίνωσε σήμερα πως θα συγκαλέσει την Πέμπτη μια ειδική συνάντηση προκειμένου να αποφασίσει αν χρειάζονται μέτρα για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων.

Η Ισπανία ακολουθεί έτσι περίπου δώδεκα χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η διευθύντρια της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Μαρία Χεσούς Λάμας διευκρίνισε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως μια περίπτωση “εγκεφαλικής θρόμβωσης” διαπιστώθηκε στην Ισπανία προχθές, Σάββατο, και πως ήταν παρόμοια με εκείνες που εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε σήμερα πως οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και πως η ομάδα του των ειδικών θα συνέλθει αύριο για να μελετήσει την ασφάλεια του εμβολίου.

Κύπρος

Tην προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: «Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου. Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά». Πρόκειται για αναβολή εμβολιασμών για 3 ημέρες και όχι αναστολή εμβολιασμών.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες.

Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και αρκετών άλλων αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για θρόμβους αίματος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σοβαρές”, είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 814.513 μολύνσεις και 16.694 θανάτους, έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περίπου 1,1 εκατ, δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί να είναι εκείνα που παρήγαγαν οι Pfizer-BioNTech.

Ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της πορτογαλικής ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, όπως είπε.

Σλοβενία

Η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της σήμερα “για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, προστιθέμενη στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

“‘Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά” η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης “προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή”, αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, για το εμβόλιο αυτό, προσθέτοντας πως τα πλεονεκτήματά του εξακολουθούν να είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Οι ύποπτες ενδεχόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, με ορισμένες περιπτώσεις να ενέχουν “ασυνήθιστα χαρακτηριστικά” όπως μικρό αριθμό αιμοπεταλίων, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Εξήγησε ωστόσο πως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν “έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο”.

Ο EMA θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18/3 για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

“Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.