Αναστολή λειτουργίας του κέντρου Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ

Αναστολή της λειτουργίας του τμήματος υποδοχής βρεφών, στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», λόγω έλλειψης προσωπικού, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «τραγική έλλειψη προσωπικού», τονίζοντας ότι στο κέντρο φιλοξενούνται 68 παιδιά και σε κάθε τμήμα στη βάρδια υπάρχει μία βρεφονηπιοκόμος για να φροντίζει 12 βρέφη – παιδιά. Όπως αναφέρει η ομοσπονδία «μετέφεραν τους πέντε βρεφονηπιοκόμους που υπηρετούσαν στο εν λόγω τμήμα, στα άλλα τμήματα για να καλύψουν ανάγκες» και προσθέτει ότι «οφείλουν 4.500 ρεπό στο προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξηγούν ότι ότι το συγκεκριμένο τμήμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία για τη φιλοξενία των βρεφών στο κέντρο. Μετά από αυτή την εξέλιξη «τα βρέφη θα μεταφέρονται για φιλοξενία απευθείας σε τμήματα με μεγαλύτερα βρέφη – παιδιά. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού των βρεφών, καθώς επίσης και η προσαρμογή τους πάρα πολύ δύσκολη».

Τι απαντά το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής

Σε διευκρινίσεις για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ περί «λουκέτου» του τμήματος Βρεφών στο ΜΗΤΕΡΑ προχώρησε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, το οποίο είναι Ν.Π.Δ.Δ. και υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με έδρα το Νομό Αττικής και δεν έχει σχέση με την Περιφέρεια Αττικής.

Αποτελείται από πέντε αποκεντρωμένες υπηρεσίες (παραρτήματα), μεταξύ των οποίων το παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ»

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «είναι επαναλαμβανόμενη πρακτική της διεύθυνσης και των ΔΣ να αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος Βρεφών και έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν επί άλλων διοικήσεων.

Το ΔΣ, στην παρούσα φάση, πρότεινε την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος προσωρινά έως τις 10 Οκτωβρίου και το Επιστημονικό Συμβούλιο, από κοινού με τη Βρεφοκομική Υπηρεσία, αποφάσισαν να μεταφερθούν τα έξι βρέφη στα υπόλοιπα έξι τμήματα. Η αναλογία του προσωπικού είναι η εξής: εννέα βρεφονηπιοκόμοι για 11 παιδιά, γεγονός που καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είναι εκτεθειμένα παιδιά και βρέφη σε οποιονδήποτε κίνδυνο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου των Εργαζομένων, αλλά, αντιθέτως, τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα».

«Επιπλέον», όπως επισημαίνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, «στις 10 Ιουνίου 2019, προστέθηκαν στη δύναμη των βρεφονηπιοκόμων άλλοι τρεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 69 άτομα, μαζί με την προϊσταμένη τους».

«Το Μητέρα είναι γνωστό στο πανελλήνιο και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας για την πρωτοπόρα προσφορά του στα παιδιά και στις οικογένειες εδώ και 65 χρόνια μέσα από τα προγράμματα παιδικής προστασίας» συμπληρώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.