Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία εξαιτίας του κοροναϊού

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κοροναϊού ξεπέρασε τους 1.000, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας επί της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν έπειτα από τη παράταση των διακοπών του νέου κινεζικού έτους, ενώ εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσουν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι θα αποφευχθούν οι ευρείας κλίμακας απολύσεις, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε διαθεσιμότητα ή να απολύουν προσωπικό.

«Η έκρηξη της επιδημίας έχει αλλάξει πλήρως τις δυναμικές της κινεζικής οικονομίας», δηλώνουν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη για τον τρίμηνο αυτό.

Επιπλέον 108 θάνατοι από τον ιό 2019-nCoV ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ ημέρας, ανεβάζοντας στους 1.016 τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τον ιό στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Ολοι, εκτός από 5 θάνατοι, επικεντρώνονται στην επαρχία Χουμπέι.

Χθες καταγράφηκαν 2.478 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, σε σύγκριση με τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής, ανεβάζοντας σε 42.638 τα καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ημερήσια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες ότι η εξάπλωση έφθασε στην κορύφωση.

Οι ασιατικές αγορές ανέκαμψαν με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να μεταφρασθούν σε τάση οι αριθμοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός της Κίνας «μπορεί να είναι η σπίθα που θα γίνει φωτιά».

Μόνο 319 κρούσματα της νόσου έχουν επιβεβαιωθεί σε 24 άλλες χώρες εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, και 2 θάνατοι, ένας στον Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες.

Καθώς ομάδα του ΠΟΥ βρίσκεται στην Κίνα για να συμμετάσχει στις έρευνες για την εμφάνιση της επιδημίας, ο οργανισμός άρχισε στην Γενεύη διήμερη συνάντηση με την συμμετοχή 400 ερευνητών για την επιτάχυνση της έρευνας σε αναζήτηση διαγνωστικών μεθόδων, φαρμακευτικής αγωγής και εμβολίων.