Αντιμέτωποι με τις αναζωπυρώσεις οι πυροσβέστες σε Μαγνησία, Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών δίνουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, «επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα».

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς. Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου. Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών, που, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, μέχρι στιγμής ελέγχονται, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία, ενώ από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στη Ρόδο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι πλέον έχει ελεγχθεί.

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε, έχουν περιοριστεί.

Συνολικά 74 πυροσβέστες έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

«Παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών», κατέληξε.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Βόλο – Aναζωπυρώσεις σε Κάρυστο και Ρόδο – Βελτιωμένη εικόνα σε Κέρκυρα – Νέο μέτωπο στην Κύμη

Οι ασθενείς άνεμοι και οι ρίψεις νερού από εναέριες δυνάμεις είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να περιορίσουν την πυρκαγιά στη Μαγνησία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη από χθες το μεσημέρι προκειμένου να την ελέγξουν.

Η φωτιά παραμένει σε δύο μέτωπα με μειωμένη, όμως, ένταση. Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό που χθες πέρασε τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου-ΠΑΘΕ και κινήθηκε προς τον ΧΥΤΑ Βόλου και αργά το βράδυ έφτασε και απείλησε τα Μελισσάτικα στις παρυφές της πόλης, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αφού απείλησε το Σέσκλο για πολλές ώρες, πέρασε σε απόσταση 100 μέτρων από τον οικισμό και προχώρησε προς το Διμήνι και το Παλιούρι λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν και ακολουθως πήρε κατεύθυνση προς τις παραθαλάσσιες περιοχές Κριθαριά, Μάραθος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Μεγάλη Βελανιδιά, στους κατοίκους των οποίων εστάλη μήνυμα, από το 112, στις 05:00, να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Επίσης, στις 05:14 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πευκάκια, Αλυκές, Άγιος Γεώργιος Κυνηγών και Νέας Αγχιάλου να βρίσκονται σε ετοιμότητα διότι το μέτωπο που γύρω στα μεσάνυχτα απειλούσε να μπει και να κάψει το Σέσκλο, προχώρησε προς τα νοτιοανατολικά, καθώς οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση προς το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Η μείωση της έντασης των ανέμων βοήθησε να αναπτυχθούν και μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση του μετώπου της φωτιάς που απειλούσε παρθένες περιοχές, οι οποίες είναι τουριστικές, με εξοχικές κατοικίες και βίλες.

Εν τω μεταξύ, από τις 09:30 βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Βόλο, στην οποία συμμετέωουν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακόμη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που έχει διακοπεί στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών, το Σέσκλο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει έλλειψη νερού σε όλες τις καμένες περιοχές όπως και σε πολλές συνοικίες του Βόλου.

Από χθες το βράδυ δεν λειτουργούν οι μονάδες στην Α’ και Β’ ΒΙΠΕ του Βόλου μετά από κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.