Αντιπρόεδρος της ΕΕ ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς

Για τη θέση ενός από τους εννιά αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε η πρόεδρος, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τον Έλληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Μ. Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζώης.

Ειδικότερα η Φον Ντερ Λάιεν εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Μαρ. Σχοινάς θα έχει ένα συντονιστικό ρόλο στην Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης. Όπως είπε θα είναι υπεύθυνος τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και την πολιτική ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων.

Η “επιτυχής” διαχείριση της μετανάστευσης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, συνδέεται με την ανάπτυξη μιας “αλυσίδας δράσεων”, ενώ ξεκαθάρισε ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει προστασία σε όσους πρόσφυγες τη χρειάζονται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις “επιστροφές” των παράτυπων μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Ολόκληρη η λίστα των επιτρόπων και των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνουν

Τη λίστα με τα χαρτοφυλάκια των αντιπροέδρων της Επιτροπής και των επιτρόπων ανακοίνωσε σήμερα η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεριμένα, στο στενό της επιτελείο θα βρίσκονται τρεις εκτελεστικοί αντιπροέδροι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι:

Ο Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια·

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·

Η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.

Και οι υπόλοιποι επίτροποι:

Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).

Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).

Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».

Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».

Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.

Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».

Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.

Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».

Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».

Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».

Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».

Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».