“Αν η ΝΔ δεν έχει ισχυρή εντολή θα μπούμε σε περιπέτειες”

«Έχουμε σημαντικές διαπραγματεύσεις να κάνουμε στην Ευρώπη την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ορεστιάδα στην οποία βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Έβρο. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις «αφορούν την κοινή αγροτική πολιτική, το πώς θα προστατέψουμε τους αγρότες μας την προγραμματική περίοδο από το ‘21 μέχρι το ‘27. Και θέλω να αναρωτηθείτε ποιος θα θέλατε να την κάνει αυτή την διαπραγμάτευση, εγώ ή ο κ. Τσίπρας; Αλλά και διαπραγματεύσεις που αφορούν κρίσιμα εθνικά ζητήματα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπου θα χρειαστούμε την αρωγή της Ευρώπης για τη φύλαξη των συνόρων μας. Αυτές τις διαπραγματεύσεις ξέρουμε να τις κάνουμε εμείς στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ένταση που έχει προκληθεί στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, της κυπριακής ΑΟΖ, αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Διότι η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαρτημένη από τις έρευνες υδρογονανθράκων που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπεια, θα πω και εδώ, αυτό το οποίο είπα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά βάναυσης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να μένουν χωρίς αντιμετώπιση».

Τόνισε ότι η ΝΔ φέρνει «μήνυμα ελπίδα, απέναντι στο φόβο και την ανασφάλεια που κάποιοι επιμένουν και σήμερα ακόμη να καλλιεργούν, μη έχοντας να σας πουν απολύτως τίποτα για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Θέλω από τώρα μέχρι τις 7 Ιουλίου αυτό το μήνυμα να φτάσει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Το σχέδιό μας για μια Ελλάδα με χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια, είναι ένα σχέδιο ιδιαίτερα επίκαιρο εδώ στον Έβρο».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είδα φίλους μας από το εξωτερικό που έρχονται και μου λένε: “εγώ γύρισα από το εξωτερικό για να ψηφίσω στις εκλογές”. Σας ευχαριστώ πολύ και σας διαβεβαιώνω, διαβεβαιώνω τους φίλους μας στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α., θα είναι οι τελευταίες εκλογές που θα χρειαστεί να γυρίσετε. Γιατί στις μεθεπόμενες θα ψηφίζετε από το μόνιμο τόπο διαμονής σας».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη ήταν το Διδυμότειχο, όπου μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ζητά από τους πολίτες ισχυρή εντολή για την επόμενη μέρα. «Αν την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά, δεν έχουμε ισχυρή εντολή, εκ των πραγμάτων θα μπούμε σε περιπέτειες. Ή δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, με την ταχύτητα και με την αποφασιστικότητα την οποία θέλουμε».

Τόνισε πως πρέπει «να βρούμε αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν στις Ευρωεκλογές και να τους πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο να μας εμπιστευτούν, έστω και αν δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Διότι το διακύβευμα σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το διακύβευμα είναι αν η χώρα θα φύγει μπροστά με ορμή ή αν θα μείνει σε αυτήν την παρακμή την οποία βιώνουμε σήμερα».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας σκόρδου στη Νέα Βύσσα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην αποθήκη και το σημείο της τυποποίησης και ενημερώθηκε για την πορεία του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2009, συμμετέχουν 20 τοπικοί παραγωγοί από το χωριό Βύσσα και απασχολούνται 25 εργαζόμενοι. Πρόκειται για τον μοναδικό συνεταιρισμό σκόρδου στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι εξαγωγές τους φτάνουν το 20% της παραγωγής.