Απάτη με γρήγορα διαγνωστικά τεστ covid στη Γερμανία

Έρευνα των δικτύων WDR, NDR και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung αποκάλυψε απάτη στις χρεώσεις των γρήγορων διαγνωστικών τεστ. Η σωστή χρέωσή τους δεν ελέγχεται επαρκώς.

Η έρευνα των δικτύων WDR, NDR και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung συμπεραίνει ότι ορισμένα κέντρα διαγνωστικών τεστ δηλώνουν υπερβολικά υψηλούς αριθμούς τεστ και συνεπώς χρεώνονται και αναλόγως. Δειγματοληπτικές μετρήσεις σε μεμονωμένα κέντρα αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκε είναι στην πραγματικότητα μερικές φορές μόνο το ένα δέκατο αυτού που δηλώνεται στο ομοσπονδιακό κρατίδιο στο οποίο ανήκουν. Ένα τέτοιο κέντρο διαγνωστικών τεστ δήλωσε — σε συνεννόηση με τις αρχές — το σύνολο των διαγνωστικών τεστ διαφόρων άλλων κέντρων. Ωστόσο, οι ίδιες οι αρχές αρνήθηκαν ότι υπήρξε μια τέτοια συνεννόηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απάτη είναι θεωρητικά εύκολα εφικτή: Προκειμένου να λάβει κάποιος τα 18 ευρώ ανά διαγνωστικό τεστ, οι αποδείξεις πρέπει να φυλάσσονται επί τόπου, αλλά δεν πρέπει και να υποβάλλονται. Δηλώνεται μόνο ο ημερήσιος αριθμός των διαγνωστικών τεστ που εκτελούνται. Σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο, καμία αρχή δεν θεωρεί ότι είναι αρμόδια για τον έλεγχο των εγγράφων στα κέντρα διαγνωστικών τεστ..

Χιλιάδες νέα κέντρα δοκιμών άνοιξαν πρόσφατα και οι προϋποθέσεις γι αυτό είναι ελάχιστες.

Πηγή: Deutschlandfunk, WDR, NDR, Sueddeutsche Zeitung