Απαγόρευση απόπλου για Aqua Blue στην Άνδρο και Olympus στη Σαντορίνη

Στο λιμάνι Γαυρίου της Άνδρου ακινητοποιήθηκε το πλοίο Aqua Blue έπειτα από εντολή του λιμεναρχείου. Το πλοίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να προσάραξε και ελέγχεται από ειδικούς για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο του.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ραφήνα-Άνδρο-Τήνο-Μύκονο με 86 επιβάτες, 18 ΙΧ και 18 φορτηγά. Οι 35 επιβάτες με προορισμό την Άνδρο αποβιβάστηκαν κανονικά, ενώ οι 51 επιβάτες και τα 8 οχήματα των άλλων προορισμών, επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Θεολόγος» και αναχώρησαν για τον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας.

Εντός του πλοίου αυτήν την ώρα βρίσκονται μόνο τα 14 φορτηγά.

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του Olympus από τη Σαντορίνη λόγω ρωγμών

Με άλλα μέσα θα μεταφερθούν στους προορισμούς τους οι 52 επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ Olympus σημαίας Κύπρου, καθώς στο κήτος του πλοίου διαπιστώθηκαν ρωγμές.

Το πλοίο ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι της Θήρας, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Μήλο, Θήρα και Ρέθυμνο. Εκτός από τους 52 επιβάτες, από το πλοίο απομακρύνθηκαν οκτώ φορτηγά και δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Το τοπικό κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων και ιδιώτης δύτης επιθεώρησαν το πλοίο και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμών και ανοιγμάτων μεγάλου μήκους στον εξωτερικό πυθμένα του διπύθμενου πλοίου.

Αμέσως εκδόθηκε απαγόρευση απόπλου μέχρι να προσκομιστεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας, ενώ όπως διευκρινίστηκε από το Λιμενικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε εισροή υδάτων.

Απόν το ναυτικό τομέα του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Συντονισμού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει ήδη ζητηθεί από την αρμόδια Λιμενική Αρχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα πλωτά και χερσαία μέσα, καθώς και τα προσφερόμενα σκάφη, προκειμένου να παράσχουν τη συνδρομή τους σε περίπτωση που το πλοίο μεταπέσει σε κατάσταση κινδύνου. Επίσης εάν απαιτηθεί, θα εφαρμοστεί το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.