Αποτελεσματικά σε μεταλλάξεις της Όμικρον τα αντισώματα sotrovimab της GSK

Η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με έρευνά της, η θεραπεία με αντισώματα κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματική έναντι του πλήρους συνδυασμού μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής όμικρον (omicron).

Οι δοκιμές που έγιναν in-vitro εναντίον ενός ψευδοϊού που αναδημιουργεί μια συνθετική εκδοχή της όμικρον έδειξαν ότι το sotrovimab, η θεραπεία με αντισώματα της Glaxo, αντέχει σε όλες τις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας της παραλλαγής omicron και όχι μόνο στις βασικές μεταλλάξεις, ανέφερε η φαρμακοβιομηχανία σε ανακοίνωση της σήμερα Τρίτη. Οι δοκιμές περιελάμβαναν και τις 37 μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδας.

Οι παρατηρήσεις της Glaxo έρχονται εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το εάν η όμικρον διαβρώνει την άμυνα των υπαρχόντων φαρμάκων και εμβολίων — και κατά πόσο. Οι πολλές μεταλλάξεις της, ιδιαίτερα στην πρωτεΐνη ακίδας που είναι ο στόχος των περισσότερων θεραπειών, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο και έχουν τρομάξει τις αγορές.

Δεδομένης της τριπλάσιας μείωσης της όμικρον κατά τη διάρκεια των δοκιμών, «είμαστε βέβαιοι ότι το sotrovimab θα συνεχίσει να παρέχει σημαντικό όφελος για την έγκαιρη θεραπεία ασθενών που ελπίζουν να αποφύγουν τις πιο σοβαρές συνέπειες του Covid-19», δήλωσε ο George Scangos, Διευθύνων Σύμβουλος της Vir Biotechnology, της εταιρίας που παράγει μαζί με την GLAXO το φάρμακο.

Το Sotrovimab μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε άτομα με ήπια έως μέτρια Covid κατά 79% σε δοκιμές. Το φάρμακο κέρδισε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτόν τον μήνα.

Πηγή: Bloomberg