Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα 94,5% του εμβολίου της Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προστασία από την προσβολή από την νόσο. Η ανακοίνωση της εταιρίας αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η προσπάθεια από επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες αποδίδει με ισχυρά νέα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της επιδεινούμενης πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.

Η εξαιρετικά θετική ανακοίνωση έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά από ένα παρόμοιο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και η BioNTech SE βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό σε μια ενδιάμεση ανάλυση. Και οι δύο λήψεις βασίζονται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για την κατασκευή εγκεκριμένου εμβολίου. Σύντομα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις ασθένειες με τις νέες ανακαλύψεις.

Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, και άρα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής.

Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή στη θερμοκρασία ενός κοινού οικιακού καταψύκτη) για διάστημα έως έξι μηνών.

Το σκεύασμα θα διανεμηθεί σε φιαλίδια των 10 δόσεων και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες αφότου ξεπαγώσει.