Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς εν μέσω έρευνας διαφθοράς

Ο Aυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε το Σάββατο εν όψει κατηγοριών διαφθοράς, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής συντηρητικής πολιτικής. O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Ο Κουρτς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έφτασε σε «αδιέξοδο» με όλα τα άλλα κόμματα να είναι εναντίον του και ότι ζήτησε από τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να ορίσει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ως καγκελάριο.

Το Κόμμα των Πρασίνων χαιρέτισε την απόφαση του Κουρτς να παραιτηθεί και είπε ότι η προηγούμενη συνεργασία με τον Σάλενμπεργκ ήταν εποικοδομητική. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Ο 52χρονος Schallenberg, ο οποίος είναι γνωστός ως στενός σύμμαχος του Kurz, εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

Ο Κουρτς εξελέγη ως ο νεότερος ηγέτης της Αυστρίας στα 31 του και τώρα είναι 35. Η πρώτη του κυβέρνηση κατέρρευσε το 2019 μετά από ένα σκάνδαλο με τους εταίρους του συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας.

Συχνά ευθυγραμμίστηκε με τα δημοσιονομικά “γεράκια”, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, ενώ παράλληλα έδωσε χώρο σε όμοιους του Προέδρου Βίκτορ Όρμπαν στη γειτονική Ουγγαρία για να δοκιμάσουν τα όρια της ΕΕ.

Ο Κουρτς και άλλοι εννέα είναι ύποπτοι για διοχέτευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε εκδότη εφημερίδων για την ενορχήστρωση της μετέωρης ανόδου του. Οι εισαγγελείς εισέβαλαν στα γραφεία αρκετών υπαλλήλων της Καγκελαρίας αυτήν την εβδομάδα. Ο Κουρτς αρνήθηκε ότι έκανε λάθος. Το Σάββατο, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ψευδείς.