Αυστρία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε σουπερμάρκετ, τράπεζες, ταχυδρομεία

Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη την επαναφορά, από την ερχόμενη Παρασκευή, της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και στα ταχυδρομεία, “για την προστασία όσων χρειάζονται ειδική προστασία”.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγλερ και τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, “η μάσκα έχει επίσης συμβολική επενέργεια, καθώς όσο περισσότερο εξαφανίζεται από την καθημερινότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η απροσεξία”.

“Έχουμε δει αύξηση των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες και ήδη ξεπεράστηκε το ΄μαγικό όριο΄ της τριψήφιας ημερήσιας αύξησης και το σύνθημα παραμένει το ίδιο: όσο περισσότερη ελευθερία υπάρχει, τόσο περισσότερο απαιτούνται περιορισμοί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα πρόβλημα είναι η μεταφορά του ιού από το εξωτερικό, και ειδικά από την περιοχή των Βαλκανίων, και εδώ, όπως είπε, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στα σύνορα, καθώς, παρά τα έως τώρα μέτρα, υπάρχουν στην Αυστρία πάρα πολλές περιπτώσεις προερχόμενες από αυτή την περιοχή, και ως εκ τούτου οι συνοριακοί έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί και η καραντίνα θα ελεγχθεί περισσότερο.

Στις δηλώσεις του, ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επίσης περισσότερα κρούσματα σε θρησκευτικές κοινότητες που σχετίζονται με τις περιοχές κινδύνου, ανακοίνωσε ότι μειώνονται και πάλι οι θρησκευτικές λειτουργίες, κατά τις οποίες θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, και, εάν διαπιστώνονται κρούσματα θα κλείνουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ενώ θα πρέπει να διενεργούνται πιο γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρθηκε εκ νέου στο “σύστημα φωτεινού σηματοδότη”, το οποίο ετοιμάζεται από ατό το αυστριακό υπουργείο Υγείας και πρέπει να έλθει γρήγορα, ώστε να μπορεί κανείς να αντιδράσει σωστά σε περιφερειακό επίπεδο απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, το “σύστημα φωτεινού σηματοδότη” θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Αύγουστο, και δύο βασικές αποφάσεις για αυτό θα ληφθούν στα τέλη Ιουλίου στο θερινό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις θα αφορούν, από τη μια τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο φωτεινός σηματοδότης τεσσάρων σταδίων θα είναι ρυθμισμένος, και από την άλλη τη δημιουργία της Επιτροπής CoV, η οποία θα θέτει σε λειτουργία τον “φωτεινό σηματοδότη” και ανάλογα με το επίπεδο κρουσμάτων – από πράσινο σε κόκκινο – θα επιβάλλονται μέτρα στις αντίστοιχες περιοχές.