Αϊτή: 1.300 νεκροί από τον σεισμό των 7,2R – Εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι

Σε 1.300 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Σάββατο την Αϊτή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 5.700 και χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου πολλοί κάτοικοι ψάχνουν δικούς τους που είτε αγνοούνται, ή έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, 11:06

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i.kVJk6fTQIM/v1/696x-1.png

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Υπομένοντας τους μετασεισμούς του κύριου σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία πάσχιζαν χθες Κυριακή, συχνά με πολύ περιορισμένα μέσα, να βρουν και να ανασύρουν επιζήσαντες.

Βαριά μηχανήματα, φορτηγά και μπουλντόζες μετακινούσαν κομμάτια μπετόν κτιρίων που κατέπεσαν στην πόλη Λε Καγιέ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, κάπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεισμός έπληξε τη νοτιοδυτική Αϊτή το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας). Η αϊτινή Πολιτική Προστασία δημοσιοποίησε χθες το βράδυ νεότερο, ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για 1.297 νεκρούς. Σχεδόν 30.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Από το διώροφο σπίτι του Μαρσέλ Φρανσουά στην Καγιέ δεν απέμειναν παρά μόνο συντρίμμια.

Μόνο χάρη στο κινητό του τηλέφωνο, αφηγήθηκε ο τριαντάρης αυτός, «είμαι ζωντανός ακόμα, διότι μπόρεσα να πω στον κόσμο έξω πού βρισκόμουν».

Ο νεότερος αδελφός του, ο Τζομπ, με τη βοήθεια γειτόνων, χρειάστηκε τρεις ώρες για να τον βγάλει από τα συντρίμμια. Οι άνθρωποι που έσωσαν τον Μαρσέλ Φρανσουά δεν είχαν κανένα μέσο στη διάθεσή τους – μόνο τα χέρια τους.

«Ήμουν στο λεωφορείο, πήγαινα στη δουλειά όταν έγινε ο σεισμός. Κατάφερα να μιλήσω με τον Μαρσέλ στο τηλέφωνο και μου είπε ‘έλα να με σώσεις, έχω καταπλακωθεί από το μπετόν’», εξήγησε ο Τζομπ Φρανσουά.

Τραυματισμένος στο κεφάλι, ο Μαρσέλ Φρανσουά διακομίστηκε σε νοσοκομείο, σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν ήξερε τι είχε απογίνει η κορούλα του, 10 μηνών, που βρισκόταν επίσης παγιδευμένη κάτω από τα συντρίμμια.

«Νόμιζα πως το παιδί μου ήταν νεκρό. Έκλαιγα όταν έφτασα στο νοσοκομείο, είχα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα», παραδέχεται ο τριαντάρης, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του.

Όμως χάρη στον θείο της και τους περίοικους, η μικρή Ρουθ Μάρλι Αλίγια Φρανσουά ανασύρθηκε ζωντανή, τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό.

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των πολιτών να ανασύρουν καταπλακωμένους ανθρώπους ενδέχεται όμως να εμποδίσει ο καιρός: την Αϊτή πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Γκρέις, που ενδέχεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και αιφνίδιες πλημμύρες, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Προβλέπεται να αρχίσει να πλήττει την Αϊτή σήμερα το βράδυ και η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Προσωπικό και φάρμακα στάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας προς τη νοτιοδυτική χερσόνησο, όμως ο εφοδιασμός στις πληγείσες περιοχές, που επείγει, είναι ριψοκίνδυνο εγχείρημα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στην Αϊτή εδώ και μήνες.

Για δύο χιλιόμετρα, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο τμήμα της χώρας περνάει από το πάμφτωχο προάστιο Μαρτισάν, το οποίο βρίσκεται εξ ολοκλήρου από τις αρχές του Ιουνίου υπό τον έλεγχο βαριά οπλισμένων συμμοριών, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να διανοιχθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» ώστε να μπορέσει να φθάσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Ο Μπρούνο Μάες, ο αντιπρόσωπος στην Αϊτή του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τόνισε πως ο ΟΗΕ ζητεί να δημιουργηθεί αυτός «ο ανθρωπιστικός διάδρομος» προκειμένου «να επιτραπεί η ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση αγαθών και προσώπων». «Ζητούμε οι ένοπλες οργανώσεις να επιτρέψουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο», είπε ο κ. Μάες.

Μέχρι εδώ, η UNICEF έχει μπορέσει να στείλει μόλις ένα εμπορευματοκιβώτιο με φάρμακα στη νότια Αϊτή και ο αντιπρόσωπός της τόνισε πως και άλλες οργανώσεις αρωγής επείγονται να στείλουν προμήθειες.

Ο Τζέρι Τσάντλερ, επικεφαλής της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως οι αρχές εργάζονται για να ανοίξει ο δρόμος που περνά από τη Μαρτισάν, αλλά προς το παρόν η περισσότερη βοήθεια μεταφέρεται με ελικόπτερα, αεροσκάφη και πλεούμενα.

Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους δηλώσεις φερόμενου ως αρχηγού συμμορίας, αναφέρουν πως οι κακοποιοί κήρυξαν εκεχειρία και θα αφήσουν να περάσει η βοήθεια, αλλά δεν έχει υπάρχει ως τώρα επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και ο Ισημερινός, ανακοίνωσαν πως προσφέρουν βοήθεια, στέλνοντας προσωπικό, συσκευασμένες μερίδες φαγητού, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπάρξει κοινή αποστολή αρωγής, με την ανάπτυξη – που έχει γίνει ήδη – μιας ομάδας που θα αποτιμήσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές και εναέριων μέσων επιτήρησης. Τέσσερα ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί για να εκτελούν μεταφορές και αεροδιακομιδές ασθενών.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο, ευχαρίστησε χθες τη διεθνή κοινότητα.

«Θέλουμε να υπάρξει πιο επαρκής αντίδραση από ό,τι μετά το σεισμό του 2010. Όλη η ξένη βοήθεια πρέπει να συντονίζεται από τη διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες του να επιδείξουν «ενότητα».

«Αφήστε κατά μέρος τις διαφορές σας», νουθέτησε ο κ. Ανρί τους κατοίκους της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, που έχει βυθιστεί σε ακόμη πιο βαθιά κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010, μεγέθους 7,0 βαθμών, είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία. Πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, άλλοι 300.000 και πλέον είχαν τραυματιστεί και πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αϊτινοί είχαν μείνει άστεγοι τότε.

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία σήμερα το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν.

Συχνά χωρίς πολλά μέσα, κάτοικοι κατέβαλαν χθες αγωνιώδεις προσπάθειες για να βγάλουν θύματα, πολλά τραυματισμένα, από τα συντρίμμια κτιρίων, προσπάθειες που χαιρέτισαν η αϊτινή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

«Οι πρώτες επεμβάσεις, που έκαναν τόσο επαγγελματίες διασώστες όσο και πολίτες, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί ζωντανοί από τα συντρίμμια», τόνισαν.

Στα λιγοστά νοσοκομεία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό τα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατακλύστηκαν από τραυματίες.

Χθες το απόγευμα ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Τζέρι Τσάντλερ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τρία κέντρα υγείας, στις κοινότητες Πεστέλ, Κορέιγ και Ροζό, υπέστησαν κορεσμό.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος επιθεώρησε κατά τη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο τις πληγείσες περιοχές, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καταστροφή.

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Η απειλή των συμμοριών

Προσωπικό και φάρμακα ήδη στάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας προς τη νοτιοδυτική χερσόνησο, όμως ο εφοδιασμός στις πληγείσες περιοχές, που επείγει, τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στην Αϊτή εδώ και μήνες.

Για δύο χιλιόμετρα, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο τμήμα της χώρας περνάει από το πάμφτωχο προάστιο Μαρτισάν, το οποίο βρίσκεται εξ ολοκλήρου από τις αρχές του Ιουνίου υπό τον έλεγχο βαριά οπλισμένων συμμοριών, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε πρόβλημα στο Μαρτισάν. Αποφασίσαμε να ανοίξει αυτός ο δρόμος, πρέπει να μπορέσει να περάσει η βοήθεια», είπε ο κ. Ανρί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες βράδυ.

«Κινητοποιήθηκαν η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις και μέσα ώστε να μπορέσει να φθάσει στους αδελφούς και στις αδελφές μας η βοήθεια που θέλουμε να τους στείλουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη «λύπη του» για την καταστροφή, τα «συλλυπητήριά του» στους πληγέντες και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν «άμεσα» βοήθεια. Ανέθεσε στη Σαμάνθα Πάουερς, τη διευθύντρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας διεθνούς αρωγής (USAID), να συντονίσει την προσπάθεια.

Ξενοδοχεία και σπίτια συντρίμμια

Στη νότια ακτή, πολυώροφο ξενοδοχείο, που ονομαζόταν Le Manguier, κατέρρευσε στη Λε Καγιέ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής.

Το πτώμα του άλλοτε γερουσιαστή Γκαμπριέλ Φορτινέ, του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο αϊτινός πρωθυπουργός.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη χώρα. Η πόλη Ζερεμί, με 200.000 κατοίκους, στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου, υπέστη μεγάλες ζημιές στο κέντρο της, που αποτελείται κυρίως από παλιά, ισόγεια σπίτια.

«Η οροφή του καθεδρικού ναού κατέρρευσε», ανέφερε ο Τζομπ Ζοζέφ, κάτοικος της Ζερεμί. «Ο κεντρικός δρόμος έχει κλείσει (…) σε αυτόν συγκεντρώνεται όλη η οικονομική δραστηριότητα της πόλης».

Νωρίτερα οι κάτοικοι, «αλλόφρονες, με τα παιδιά στα χέρια, εγκατέλειπαν τις πόλεις επειδή υπήρχαν φήμες για τσουνάμι», αφηγήθηκε άλλος κάτοικος, ο Ταμά Ζαν Πιερ.

Είχε πράγματι εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι από υπηρεσία των ΗΠΑ, προτού αρθεί πολύ γρήγορα.

Η πόλη Ζερεμί, επίσης γνωστή ως η πόλη των ποιητών, είναι σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα· η εθνική οδός που διαπερνά τη Αϊτή και θα έφθανε σ’ αυτήν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην κοινότητα Λ’Αζίλ, κοντά στο επίκεντρο, η Κριστελά Σεν Ιλέρ, 21 ετών, αφηγήθηκε πως βρισκόταν στο σπίτι της «όταν άρχισε» ο σεισμός. «Ήμουν κοντά σ’ ένα παράθυρο και είδα τα πάντα να πέφτουν», πρόσθεσε.

«Μέρος του τοίχου έπεσε πάνω στην πλάτη μου, αλλά δεν τραυματίστηκα σοβαρά», συνέχισε η νεαρή. Γύρω της όμως «σπίτια κατέρρευσαν εντελώς».

Το τραύμα του σεισμού του 2010

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζονται τα συντρίμμια πολλών κτιρίων από μπετόν, ανάμεσά τους μιας εκκλησίας όπου βρισκόταν σε εξέλιξη λειτουργία στην κοινότητα Λεζ Ανγκλέ, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πορτ-ο-Πρενς.

Στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010, ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία.

Σε εκείνη την καταστροφή τεραστίων διαστάσεων είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 300.000 και πλέον.

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αϊτινοί είχαν μείνει άστεγοι, με τις αρχές και τη διεθνή κοινότητα να βρίσκονται μπροστά στην τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης σε μια χώρα χωρίς κτηματολόγιο, ούτε πολεοδομικό κανονισμό.

Η Αϊτή, που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, στην πρόκληση της ανοικοδόμησης, πλήττεται συχνά από κυκλώνες και παραμένει βυθισμένη σε κοινωνικοπολιτική κρίση που έχει οξυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η χώρα ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον προσφέρει βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε χθες το νησί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

O Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό στην Αϊτή όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 227 άνθρωποι και ισοπεδώθηκαν κτίρια, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος “ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια”, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό στην Αϊτή

«Έντεκα χρόνια μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλεόν θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ.Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κυματα τσουνάμι».

Για την ερευνητική αποστολή του 2010 οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: «Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».