Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου λόγω των εκρήξεων σε Ιράν, Συρία και Ιράκ

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται τώρα λίγο περισσότερο από 1% υψηλότερα, έχοντας εγκαταλείψει προηγούμενα κέρδη έως και 4,2% μέσα στην ημέρα. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για πραγματική διακοπή του εφοδιασμού, αν και υπάρχουν κίνδυνοι οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να διαταράξει τις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο ασφυξίας, ή να οδηγήσει σε επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε νέα επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πετρέλαιο σημείωσε ένα αρχικό, απότομο άλμα καθώς τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης φάνηκαν να υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιδρομών που ακολούθησαν τον άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό του περασμένου Σαββατοκύριακου από το Ιράν. Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύτηκε λίγο περισσότερο από 1% υψηλότερα, αφού νωρίτερα εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες αργού. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim της Ισλαμικής Δημοκρατίας διέψευσε οι αναφορές, και ανέφεραν ότι η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν ήταν ασφαλής. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αρχικά, κατά πάνω από 4%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς μεταδίδονται από διάφορες πηγές ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτή την ώρα όμως η άνοδος είναι λίγο μεγαλύτερη του 1%.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 1,08% στα 83,61 δολάρια (από 3,66% και 85,76 δολ. νωρίτερα), ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 0,98% στα 87,96 δολάρια (από 3,44% και 90,11 δολάρια νωρίτερα).