Βουλή: Ομιλίες Γεννηματά, Κουτσούμπα, Βελόπουλου, Βαρουφάκη για τις πυρκαγιές

Αυστηρή κριτική άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, στη κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθέως πολιτικές ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις αδυναμίες που εμφάνισε ο κρατικός μηχανισμός.

«Απέτυχε και κατέρρευσε το δήθεν επιτελικό κράτος σας. Αποτύχατε στην ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι υπεύθυνη στάση το «σώζετε ανθρώπους και αδιαφορείτε για την καταστροφή καλλιεργειών, περιουσιών και δασικών εκτάσεων», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε για προσχηματική συγγνώμη που «δεν πείθει. Να απομακρύνεται τους αρμόδιους υπουργούς», όπως είπε. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία».

Η Φώφη Γεννηματά επικαλούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά το Μάτι, με την οποία ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει και να καταλογίσει εμπράκτως πολιτικές ευθύνες, τόνισε προς τον Πρωθυπουργό: «Συμφωνώ μαζί σας. Εσείς τώρα συμφωνείτε; Γιατί δεν βλέπω πράξεις», κατηγορώντας με τον τρόπο αυτό τον κ. Μητσοτάκη πώς επιδεικνύει αδιαφορία βάζοντας τον πήχη της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη αδιαφορία καταλόγισε και στον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Για την ΝΔ πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 έφταιγε « ο στρατηγός άνεμος» και κάνανε εκλογές μοιράζοντας αφειδώς χρήματα με αδιαφάνεια. Τώρα θυμηθήκατε την κλιματική κρίση», σημείωσε σ΄ άλλο σημείο και δεσμεύτηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αποδεχθεί κανένα μέτρο και πολιτικές αντίστοιχες του 2007 χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια. Επεσήμανε την παντελή έλλειψη συντονισμού και μίλησε για πίνγκ-πόνγκ για την ανάληψη των ευθυνών. « Η κλιματική κρίση , κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Απέτυχε το συγκεντρωτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ποτέ δεν λειτούργησε αποκεντρωμένα. Όλα τα συγκεντρώσατε στον αρμόδιο υφυπουργό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Για την επόμενη μέρα σχετικά με την ανασύνταξη των καμένων περιοχών καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνεννόηση με διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή κι όχι απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

Δ. Κουτσούμπας: Γρήγορη, άμεση και καθολική αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους

«Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την γρήγορη, άμεση και καθολική, 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια. «Καθολική αποζημίωση, σημαίνει ότι ο κάθε πυρόπληκτος θα αποζημιωθεί, για όλα, άμεσα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, τη ρίζα, το σπίτι του, είτε είναι σημαδεμένο, ασφαλισμένο είτε όχι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικά δε για τους πυρόπληκτους που ζούσαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαιτείται να εξασφαλιστεί γι΄αυτούς μόνιμη εργασία, με μισθό και δικαιώματα, για την αναδάσωση και συντήρηση του δάσους. Ζήτησε επίσης, μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή. Παράλληλα πρέπει, όπως τόνισε, να προχωρήσουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια που είναι επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενικές υποσχέσεις από το βήμα της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτό φωνάζει ο εργατικός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρόνο καίγεται και μετά πνίγεται» και «δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής, από τις προηγούμενες καταστροφές».

Ως προς τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, εκ προοιμίου πως «όσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ».

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε. Μπορείτε να επικαλείστε λάθη, παραλείψεις, να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα άλλο καλοκαίρι, με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για καταστροφή λαϊκών περιουσιών», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι αυτή η τεράστια καταστροφή οφείλεται στην απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, οφείλεται στην απουσία σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, και εξειδικευμένο για κάθε δασικό σύμπλεγμα.

Ένα τέτοιο σχέδιο, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι «πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, δεν παίρνει μέτρα πρόληψης, επειδή αυτά τα μέτρα το αστικό κράτος τα θεωρεί κόστος».

Κατήγγειλε δε, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική κρίση για να αποκρύψει τις παραλείψεις, τα κενά, τις τεράστιες ελλείψεις. «Για πείτε μας εσείς κύριε Μητσοτάκη, και όλοι εσείς που έχετε κάνει καραμέλα την κλιματική κρίση, η κλιματική κρίση φταίει, που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους; Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρονών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεγάλες καταστροφές είχαμε και πριν από 30 χρόνια, γι΄αυτό «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα», αλλά ευθύνη έχουν και όσοι έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν, γιατί ακολούθησαν την πολιτική της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. «Όλοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος. Ποια κυβέρνηση έδωσε πάνω από 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση και την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής προστασίας, πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρατήρησε ότι ως κυβέρνηση έδωσε ακόμα πιο λίγα. «Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, λέτε πως δεν έχετε χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν, τόσα χρόνια, βρίσκετε 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και απευθύνθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. «Ποια κυβέρνηση προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση;», είπε κ. Κουτσούμπας και απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά. «Εσείς δεν ξέρετε τίποτα κυρία Γεννηματά; Εσείς και το κόμμα σας που τόσα χρόνια κυβέρνησε, δεν έχει καμία ευθύνη; Και εμείς αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι όλοι τους βάδισαν τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, αφού και η ΝΔ αναγνώρισε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά υποσυστήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά νόμων αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις.

«Όλοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

-Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.

-Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Κυρ. Βελόπουλος: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνονται για το ποιος είναι λιγότερο κακός για την πατρίδα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την πρωτολογία του, ζήτησε να υπάρξει μια επαναξιολόγηση της πράσινης πολιτικής και ανάπτυξης. Αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να συνυπάρξουν οι ανεμογεννήτριες με τα πράσινα δάση, λέγοντας «πως μπορούν να συνυπάρξουν, πως μπορεί να ανέβουν στα δάση εάν δεν ανοίξουν δρόμοι, άρα δεν μπορεί βάση του Συντάγματος να υπάρξουν».

Για το Ταμείο των Χορηγών, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι έχουμε «την αρνητική εμπειρία ακόμα από το Ταμείο Μολυβιάτη που ακόμα το ψάχνουμε» και συνέστησε στον πρωθυπουργό «να μην την πάθετε όπως οι προηγούμενοί σας, που εκατομμύρια χάθηκαν και δεν δόθηκαν στους πληγέντες».

Σχετικά με την πρόληψη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε «να θωρακιστούν οι καμένες περιοχές» προβλέποντας ότι «στην Βαρυμπόμπη θα πλημμυρίσουν το χειμώνα οι περιοχές και θα θρηνήσουμε θύματα» και ζήτησε «να μην μείνουμε σε αγκυλώσεις. Βάλτε ανθρώπους που να σκέφτονται ελληνικά, πρακτικά, χωρίς να κοιτάνε τις μίζες και τις μιζούλες» και πρότεινε να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή για να ελέγχει τα κονδύλια.

«Δεν μπορεί με την πρώτη φωτιά να καιγόμαστε και με την πρώτη βροχή να πνιγόμαστε, αυτό δεν είναι κράτος, να πάμε να πνιγούμε τότε όλοι» είπε ο κ. Βελόπουλος και κάνοντας «έκκληση στην σοβαρότητα και στην ανθρωπιά όλων, να σκεφτούμε σοβαρά και να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή που να εποπτεύει».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως μπορεί να τις αναίρεσε «αλλά ξέρουμε όλοι μας πως γίνεται αυτό», ανέφερε ότι αυτό που είπε ήταν ότι επιλέξατε να «θυσιαστούν περιουσίες για να σωθούν ζωές».

Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν «εγκλήματα 30 χρονών που έχουν γίνει που σήμερα σκάνε στα χέρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης» καθώς δεν έχουν αγοραστεί σύγχρονα αεροσκάφη. Αντί, είπε, να δοθούν εκατομμύρια στα ΜΜΕ, θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί τα αντίστοιχα σύγχρονα αεροσκάφη, επίσης, θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί, όπως έκανε η Ρουμανία, σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι να έχουμε πυροσβεστικά που δεν έχουν λάστιχα ή σάπιες μάνικες και ερείπια.

Οι πυροσβέστες από την Αυστραλία, ανέφερε, ήρθαν εδώ με τα ντρόουν τους ενώ εμείς είχαμε πυροσβέστες που έδιναν την μάχη με μπουκάλια.!

Τα πτητικά μέσα, ανέφερε, δεν πετούν γιατί δεν έχουν αυτόματο σύστημα πλοήγησης, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει πολύ καπνός να μην μπορεί να προσεγγίσουν μια περιοχή. Υπάρχουν, είπε, συστήματα που μπορεί να κάνουν τα ελικόπτερα να επιχειρούν και το βράδυ, όπως αυτά που έχει η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ευχαρίστησε όλους τους πιλότους, τους πυροσβέστες και την ΕΛΑΣ που έδωσαν τη ζωή για να σωθεί η πατρίδα. Σημείωσε όμως πως η Πυροσβεστική δεν κινητοποίησε τους 2.500 εθελοντές πυροσβέστες. Ρώτησε εάν ισχύει ότι δεν έγινε έγκαιρα η ανανέωση της μίσθωσης του ρώσικου Μπεριέβ. Μίλησε για μεγάλη ανοργανωσιά.

Ο κ. Βελόπουλος αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε μια εξεταστική επιτροπή για το Μάτι και το απέδωσε σε συγκάλυψη ευθυνών σε στελέχη που έχουν διατηρηθεί και σήμερα, όπως ο κ. Κολοκούρης και Τσουβάλας.

Παρατήρησε ότι το χειροκρότημα στους πυροσβέστες και στους γιατρούς είναι καλό, αλλά «δεν ταΐζει τους ανθρώπους αυτούς» και πρόσθεσε πως «οι πυροσβέστες ως εκτός έδρας παίρνουν 9 ευρώ ημερησίως! Ντροπή σε όλους μας αυτό».

Χαρακτήρισε «τεράστιο το λάθος να δοθεί η αναδάσωση σε ιδιώτες» λέγοντας ότι για να γίνει αναδάσωση των καμένων περιοχών απαιτείται πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ζήτησε η αναδάσωση να μην γίνει με πεύκα «που οι αρχαίοι Ρωμαίοι το θεωρούσαν καταραμένο φυτό» λέγοντας ότι χρειάζεται ειδική μελέτη από δασολόγους και ειδικούς. Μην δοθούν, είπε, χρήματα σε φυτά που δεν ευδοκιμούν, αλλά «είναι υβρίδια που φτιάχνουν μεγάλες εταιρείες όπως η Μπάγερ για να βγάλουν λεφτά».

Η Βουλή, είπε ο κ. Βελόπουλος, «θα πρέπει να νομοθετήσει ότι δεν θα γίνει καμία επένδυση σε καμένη γη. Καμία ανεμογεννήτρια. Αυτό δεν είναι επένδυση» παρατηρώντας ότι «αυτές δεν ανακυκλώνονται γιατί οι έλικες τους είναι από σπάνιες γαίες που είναι τοξικές» γι΄ αυτό σαπίζουν στις ΗΠΑ και στην Γερμανία. Επίσης, τόνισε, θα πρέπει να εκλείψουν και κίνητρα όπως αυτά που υπήρχαν στο σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι με την ύπαρξη ξενοδοχείων και spa.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, καταλήγοντας στην πρωτολογία του, ανέφερε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνονται μεταξύ τους για το ποιος περισσότερο είναι λιγότερος κακός. «Εάν δεν μπορείτε να κάνετε καλό στη χώρα σηκωθείτε και φύγετε, κάντε εκλογές για να τελειώνει το παραμύθι. Τα έχετε βρει μεταξύ σας φαίνεται, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ για να σας κρίνουμε, να σας επικρίνουμε αυστηρά αλλά και να σας κάνουμε προτάσεις. Εμείς έχουμε σχέδιο, πρόγραμμα, είμαστε η φωνή της λογικής. Είμαστε η πατριωτική, η ελληνική φωνή, η Ελληνική Λύση» είπε ο κ. Βελόπουλος.

Γ. Βαρουφάκης: Οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση

«Στο Μάτι κατέρρευσε το συγκεντρωτικό κράτος. Τώρα κατέρρευσε το επιτελικό κράτος», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι για την καταστροφή τότε και τώρα ευθύνεται το υπαναπτυξιακό μοντέλο, «ένα αρπακτικό καπιταλιστικό μοντέλο, από τη δεκαετία του ’50 και μετά, το οποίο χρεοκόπησε παταγωδώς το 2010 και προχωράει χρεοκοπημένο, με χρεοκοπημένους ανθρώπους και πλέον και με χρεοκοπημένη τη φύση».

«Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το νέο αρπαχτικό μοντέλο που η κυβέρνησή του στηρίζει, στα πρότυπα μιας τριτοκοσμικής έκφανσης του Μαϊάμι», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προειδοποίησε πως «το μοντέλο αυτό, αν ριζώσει, θα εξαφανίσει μια για πάντα, αυτά που μας δένουν προαιώνια, με αυτό τον χώρο, με αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, με αυτή την πατρίδα».

Σήμερα, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με εργαλείο τη χρεοκοπία, ιδίως των ιδιωτών, έχουμε τη διαδικασία υπερσυγκέντρωσης της γης σε πολύ λίγα χέρια, μέσα από τα δάνεια, το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, το νέο πτωτευχικό. Το μοντέλο αυτό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τυγχάνει μιας ακόμη μετάλλαξης «τύπου, καζίνο, Ελληνικό, συγκροτημάτων».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι σήμερα οι πυρόπληκτοι αισθάνονται αβοήθητοι και ανεπιθύμητοι, που «δεν κολλάνε στο μοντέλο της Μητσοτάκης ΑΕ», επικαλούμενος αρθρογραφία του 2010, η οποία χαρακτήριζε ένα εκατομμύριο μικρομεσαίους ως ανεπιθύμητους που πρέπει να αλλάξουν δουλειά, γιατί το μοντέλο δεν ήταν παραγωγικό. «Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι στη Β. Εύβοια και αλλού, νιώθουν ανεπιθύμητοι, στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Στο κλίμα αυτό, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα δασαρχεία για τα αντιδιαβρωτικά έργα, «πήγε στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ». «Αντί να δώσετε ευκαιρίες εργασίας στους πυρόπληκτους στα δάση, εσείς εννοείτε να τους κάνετε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από το «τροϊκανικό μοντέλο ανάπτυξης», ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε όλους να αναλογιστούν την πραγματικότητα στην εξωτική Χαβάη, όπου στα παράλια του νησιού βρίσκονται τα πεντάστερα ξενοδοχεία, και στο εσωτερικό του νησιού, οι ντόπιοι διαβιούν σε τρώγλες. «Αυτό το είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χτίζετε στην Ελλάδα, την χρεοκοπημένη Ελλάδα, την χρεοδουλοπαροικία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι πλέον, στο μοντέλο της Χαβάης, μπορεί να προστεθεί και το μοντέλο με τις φυτείες στην Αυστραλία, όπου οι εταιρείες υλοτομίας, «γκρέμισαν» τα αρχαία δάση και τα κάνουν ξυλεία. Τα δάση αυτά, είπε, τα αντικατέστησαν με έλατα, γενετικά μεταλλαγμένα, και πλέον έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», όπου δεν ζει εκεί πια ούτε η χλωρίδα ούτε η πανίδα. «Όταν σας ακούμε να λέτε για αναδόχους ιδιώτες φυτειών, όταν ακούμε να μιλάτε για δενδρύλλια που φυτρώνουν γρήγορα, σημαίνει πως αυτά είναι γενετικά μεταλλαγμένα, και τίποτα δεν θα ζήσει σε αυτά τα δένδρα, ακόμη και αν γίνουν τεράστια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατήγγειλε: «Οδηγείτε την Ελλάδα σε μοντέλο χώρας αναδόχων, που θα θυμίζει τριτοκοσμικό Μαϊάμι και λιγότερο Ελλάδα, με τους πολίτες χρεοκοπημένους. Ένας λαός χρεοκοπημένος, που όλοι χρωστάμε σε όλους και κανείς δεν μπορεί να αποπληρώσει, όπου 600.000 πολίτες φοβούνται πλειστηριασμούς και εξώσεις, ένας τέτοιος λαός είναι πολύ εύκολη λεία. Η κλιματική αλλαγή και η χρεοδουλοπαροικία, είναι συνεταιράκια».

Όπως δε είπε, «οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση και αυτή είναι η τραγωδία μας» και η κυβέρνηση «δηλώνει σήμερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, για να οικειοποιηθεί τις πολιτικές που την ενισχύουν».

«Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την κλιματική αλλαγή κρύβεται η Exxon-Mobil, πίσω από τα δάκρυά σας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, υψώνετε κι άλλο τα τείχη, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τα δάση κρύβεται η Bayern-Monsanto», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε πρόταση τριών σημείων:

-φυσική αναδάσωση-αυτο-ίαση των δασών με έργα κατά της διάβρωσης, με κορμοσειρές από τα καμένα, στα οποία θα εργάζονται δασαρχεία, δημοτικές, γειτονικές, κινηματικές οργανώσεις, αντί για φαραωνικά πρότζεκτ από επιχειρηματικούς ομίλους. Να δοθεί, τουλάχιστον διετής, ανάσα στα δάση, να μην γίνει καμία αναδάσωση για τουλάχιστον 2 χρόνια, να μην φυτευτούν μεταλλαγμένα δενδρύλλια, να επιστρέψει η δασοπυρόσβεση στα δασαρχεία, να ενεργοποιηθούν κλάδοι στην περιοχή, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές.

-να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά. Ο προσανατολισμός να είναι στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

-να μην επιτρέπεται καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια, μετά από πυρκαγιά.