Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Δανία

Άνοιξαν οι κάλπες στη Δανία σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με τους 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να ψηφίσουν ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μέτε Φρέντερικσεν φαίνεται να κερδίζουν με ποσοστό 27,2%, δηλαδή προβάδισμα σχεδόν δέκα μονάδων έναντι του κόμματος των Φιλελεύθερων του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν που κυβερνούν τη χώρα επί 14 χρόνια τα τελευταία 18 χρόνια.

«Πολλοί ψηφοφόροι επιθυμούν αλλαγή, κυρίως όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Φλέμινγκ Τζούουλ Κρίστιανσεν του πανεπιστημίου του Ροσκίλντε. Το 57% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 35 ετών εκτιμά ότι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το κλίμα και όχι ο έλεγχος της μετανάστευσης. Οι οικολόγοι του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, παραδοσιακού συμμάχου των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίζονται με μεγάλη άνοδο και ενδέχεται να δουν το ποσοστό τους να διπλασιάζεται από το 4,2% στο 8,3%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν διαβεβαιώσει ότι θα θέσουν το κλίμα στο επίκεντρο των ενεργειών τους, σκοπεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, μια παράδοση στη Δανία.