Βρετανία: Η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες

Ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές των Βρετανών, θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για ένα διάστημα 6 μηνών και φαίνεται πως καρποφορούν στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είπε σήμερα η αναπληρώτρια επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Η Τζένι Χάρις απέφυγε να πει πότε αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, με τα οποία επιβάλλεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μόλις αρχίζει να διαφαίνεται, ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

«Ενδέχεται να δούμε μέτρα καραντίνας να παρατείνονται για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό δεν θα ήταν ένα απίθανο σενάριο» τόνισε η επιστήμονας.

Οικονομική στήριξη σε 5 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους υποσχέθηκε η βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλει ένα βοήθημα στους αυτοαπασχολούμενους που έχασαν το εισόδημά τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι το κράτος θα καταβάλει ένα μέρος του μισθού των εργαζομένων ώστε να αποτρέψει την απόλυσή τους, πιεζόταν να προσφέρει ένα παρόμοιο πακέτο διάσωσης και για τους 5 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους της Βρετανίας. Όπως είπε σήμερα, η κυβέρνηση θα καταβάλει σε όσους επηρεάστηκαν από την κρίση μια φορολογήσιμη επιχορήγηση ίση με το 80% των μέσων μηνιαίων εσόδων τους κατά τα τρία τελευταία χρόνια και μέχρι του ποσού των 2.500 λιρών τον μήνα.

«Αναμένουμε ότι (το πρόγραμμα) θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα μέσα Ιουνίου», είπε ο Σούνακ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει το 95% των αυτοαπασχολούμενων και θα είναι ανοιχτό για όσους δηλώνουν αποτελέσματα χρήσης έως 50.000 λίρες, για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το όριο των 2.500 λιρών είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση.

«Αυτό που κάναμε πιστεύω ότι θα είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της Βρετανίας και από οποιαδήποτε κυβέρνηση οπουδήποτε στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για να βρει «δημιουργικές λύσεις» και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καλύπτουν το 80%.