Βρετανία: 7 νεκροί από θρομβώσεις αφού είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Επτά άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 απεβίωσαν από αιματικούς θρόμβους, σε ένα σύνολο 30 τέτοιων περιστατικών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA).

Από τα 30 περιστατικά που είχαν καταγραφεί μέχρι και τις 24 Μαρτίου, «επτά δυστυχώς κατέληξαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο MHRA.

Η ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε πως στις 24 Μαρτίου της είχαν γνωστοποιηθεί 22 περιστατικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης και άλλα οκτώ περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με έλλειμμα αιμοπεταλίων, ενώ είχαν χορηγηθεί συνολικά 18,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

«Η εμπεριστατωμένη εξέταση αυτών των περιστατικών συνεχίζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του MHRA Τζουν Ρέιν. Η ίδια διευκρινίζει πως καμιά παρόμοια περίπτωση δεν έχει γνωστοποιηθεί για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της μόλυνσης με Covid-19 και των επιπλοκών της συνεχίζουν να είναι κατά πολύ ανώτερα των κινδύνων και το κοινό πρέπει να συνεχίσει να κάνει το εμβόλιο που καλείται να κάνει», πρόσθεσε.

Σε γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε προχθές, Πέμπτη, σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα, ο MHRA είχε σημειώσει πως «ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος αυτού του τύπου τους αιματικούς θρόμβους είναι πολύ μικρός».

Γενικότερα «ο αριθμός και η φύση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν επισημανθεί ως τώρα δεν είναι ασυνήθιστοι σε σύγκριση με άλλους τύπους εμβολίων που χρησιμοποιούνται ευρέως», σύμφωνα με την ίδια.

Οι ΗΠΑ διακόπτουν την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διέκοψε την παραγωγή του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης όπου καταστράφηκαν από λάθος 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και ανέθεσε σε αυτή την τελευταία τη διεύθυνσή του, έγραψε η εφημερίδα The New York Times.

Η J&J ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη» όσον αφορά την παραγωγή της δραστικής ουσίας του εμβολίου της «στην εγκατάσταση Emergent BioSolutions Inc.».

Δεν διευκρίνισε εάν θα αναλάβει πλήρως τη διεύθυνση του εργοστασίου. Η εταιρεία δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε να το διευκρινίσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η AstraZeneca ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να βρεθεί άλλη εγκατάσταση που θα παράγει το εμβόλιό της. Η εταιρεία δεν απάντησε όταν το Ρόιτερς της ζήτησε να σχολιάσει την απόφαση.

Η κίνηση του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ σημαίνει πως το εργοστάσιο Emergent BioSolutions πλέον θα κατασκευάζει αποκλειστικά το εμβόλιο της Τζόνσον & Τζόνσον, το οποίο χορηγείται σε μία δόση. Σκοπός είναι να αποφευχθούν συγχύσεις στο μέλλον όπως αυτή που οδήγησε στην καταστροφή των 15 εκατ. δόσεων, έγραψε η εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε δύο κορυφαία στελέχη των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας.

Αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος της προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού Δρ. Άνθονι Φάουτσι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, ακόμη κι αν εξασφαλίσει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα.