Γαλλία εκλογές 2022: Ισοψηφούν Μακρόν-Λεπέν σε exit poll

Ισοψηφούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν με 24%, σύμφωνα με ένα πρώτο exit poll που επικαλούνται δύο βελγικές εφημερίδες.
Σύμφωνα με άλλο exit poll ο Μακρόν προηγείται με 1,5 μονάδα της Λεπέν.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ που επικαλούνται ένα πρώτο exit poll, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έρχονται σε ισοψηφία στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας και οι δύο το 24% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εφημερίδες, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν έρχεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Ακολουθούν η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, με 8% των ψήφων αμφότεροι.

Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.