Γαϊτανάκι ευθυνών για το πολυήμερο blackout στα βόρεια προάστια (upd2)

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, δήμων, δασαρχείου και ΔΕΔΔΗΕ, σχετικά με τις ευθύνες για το πολυήμερο blackout στα βόρεια προάστια.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλης έκτασης διακοπές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας οφείλονται τόσο σε κλαδιά όσο και – κυρίως – σε ολόκληρα δέντρα που κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού και έσπασαν τα καλώδια διανομής ή / και εμπόδισαν την οδική πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης.

Με άδεια από το Δασαρχείο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κλάδεμα των δένδρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα Δασαρχεία και τους Δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο.

“Απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης”, αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την “Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας”. Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (πχ από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Κρατήσαμε ανοικτό και ασφαλές το κεντρικό οδικό δίκτυο όλο το 24ωρο επί 5 ημέρες, απάντα η Περιφέρεια Αττικής στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η Περιφέρεια Αττικής δίνει από τις 13 Φεβρουαρίου ως σήμερα μια δύσκολη μάχη, για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους Δήμους της Αττικής τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας», απαντά με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανικανότητα να κρατήσει «ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας». Επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει λόγο για ανίσχυρη αυτοδιοίκηση με την προτροπή για ταχεία ολοκλήρωση των Σχεδίων Προσαρμογής των Περιφερειών στην κλιματική αλλαγή με ενσωμάτωση των πορισμάτων τους για το μακροχρόνιο σχεδιασμό σε πραγματικά έργα.

Στις μομφές αυτές η Περιφέρεια υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς διακοπή, αξιοποιώντας 101 μηχανήματα και 224 εργαζόμενους της Περιφέρειας και συνεργαζόμενων από το Μητρώο Εργοληπτών εργολάβων για να πετύχουμε τελικά να κρατήσουμε ανοικτό κι ασφαλές το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Παράλληλα, συνδράμουμε την προσπάθεια των Δήμων να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητα τους και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που προσπαθούν να αποκαταστήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης ενώ πετύχαμε να παραμείνουν προσβάσιμα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής».

Στην ανακοίνωση ακολουθεί λεπτομερής αναφορά των δράσεων και ενεργειών της Περιφέρειας Αττικής από τις 13 Φεβρουαρίου έως σήμερα, ενώ στο ζήτημα των ευθυνών για την ταλαιπωρία των πολιτών από τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης κ.λπ. σημειώνει πως δεν ευθύνονται Περιφέρεια και Δήμοι για την μη έγκαιρη κοπή των δένδρων κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης όπως και για τη συντήρησή του που αποτελούν «αδιαμφισβήτητη ευθύνη κι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ» ούτε και για το γεγονός πως (ο ΔΕΔΔΗΕ) έχει μειώσει κατά 75% τις επενδύσεις του κι έχει αποψιλωθεί από προσωπικό.

«Επίσης δεν ευθυνόμαστε για τη διαρκή συρρίκνωση των πόρων και του προσωπικού μας ούτε για γραφειοκρατικό σύστημα με την αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, που σε ακραίες καταστάσεις οδηγεί σε φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε», προσθέτει η ανακοίνωση.

Κλείνοντας τονίζεται η αναγκαιότητα ενός «νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους, με αποκέντρωση και ξεκάθαρο διαχωρισμό ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του».

Τέλος και με αφορμή τα διδάγματα από τη «Μήδεια», προτείνεται «να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα γενναίο πρόγραμμα αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών, με προτεραιότητα στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη και με πρώτη την αυτοδιοίκηση όλοι οι συμμετέχοντες εμπλεκόμενοι φορείς, να έχουν ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας».