Γερμανία πλημμύρες: 165 νεκροί – Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Τους 165 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, που επλήγη περισσότερο από τις φονικές καταιγίδες, «ο αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 117», έναντι 112 προηγουμένως, «ενώ υπάρχουν και 749 τραυματίες», ανακοίνωσε η Βερένα Σόιερ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στο Μπαντ Νόιεναρ- Άρβαϊλερ, μία από τις κοιλάδες που πλημμύρισαν.

Εξάλλου χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε το Σουλντ στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο και διαβεβαίωσε τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα τους προσφέρει βοήθεια.

Η Γερμανία παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει στη σύγχρονη ιστορία της.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν σήμερα επιζώντες σε πληγείσες περιοχές της δυτικής Γερμανίας, με τη στάθμη των υδάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές πόλεις και σπίτια να συνεχίζουν να καταρρέουν στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ο φόβος μας είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κόμπλεντς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας – Παλατινάτου, στο κρατίδιο οι νεκροί είναι 50, ενώ οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κάνουν λόγο για 31 νεκρούς. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη δυτική Γερμανία και οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκκένωση τροφίμων γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ωστόσο ήδη εννέα άτομα από τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά ακόμη αγνοούνται. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αφήνει ελπίδες ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι σώοι, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία» και τόνισε την ανάγκη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», με στήριξη κυρίως των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον επισήμανε ότι «η κακοκαιρία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και στη Γερμανία», καθώς, όπως είπε, «είδαμε ιστορικά μεγάλες ποσότητες νερού».

Σύμφωνα με την BILD, στην περιοχή της Ρηνανίας – Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ, υπάρχει σήμερα πιθανότητα για νέες βροχοπτώσεις. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) εξέδωσε σήμερα το πρωί έκτακτη προειδοποίηση για τοπικές έντονες καταιγίδες σε όλη την περιοχή.

Στην Αυστρία, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι σε κατάσταση συναγερμού στις περιοχές του Σάλτσμπουργκ και του Τιρόλου.
«Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προκαλούν δυστυχώς σοβαρές ζημιές σε πολλά σημεία στην Αυστρία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σταϊνμάιερ: Να μην ξεχάσουμε τους πληγέντες όταν το θέμα δεν θα είναι πια στα πρωτοσέλιδα

Τη διαρκή παροχή στήριξης στους πληγέντες από τις καταστροφές στη δυτική Γερμανία ζήτησε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επίσκεψή του νωρίτερα σήμερα στο Έρφστατ, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Γερμανίας.

«Για πολλούς ανθρώπους δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο η ελπίδα. Και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτή την ελπίδα (…) το νερό υποχωρεί, αλλά το μέγεθος της ζημιάς θα γίνει ορατό τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται ότι “η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και όταν το θέμα δεν θα κυριαρχεί πλέον στα πρωτοσέλιδα”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος συνόδευε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, υποσχέθηκε και πάλι άμεση παροχή βοήθειας και καταβολή αποζημιώσεων «σύντομα και χωρίς γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι το κρατίδιο και οι δήμοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι την «καταστροφή του αιώνα». Είναι «εθνικό καθήκον» να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Αύριο τη Ρηνανία – Παλατινάτο, το δεύτερο κρατίδιο που επλήγη από τις φονικές καταιγίδες, θα επισκεφθεί η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Η Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μαλού Ντράιερ (SPD), η οποία θα την ενημερώσει για την κατάσταση, έκανε σήμερα λόγο για «αποτυχίες» της πολιτικής για το κλίμα και, μιλώντας στις «δεν είναι πλέον κάτι αφηρημένο. Βιώνουμε ακραίες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες εδώ και αρκετά χρόνια», τόνισε η κυρία Ντράιερ.

‘Αμεση βοήθεια και γενναία μέτρα ζήτησε και ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Ανέφερε δε ότι οι επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν «θεμελιώδη αλλαγή πορείας» για τη Γερμανία.

Βέλγιο: Στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Ολλανδία: Τα πλημμυρισμένα ποτάμια απειλούν κατοικημένες περιοχές

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βέλγιο από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλλονία, όπως αναφέρει το rtl. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά τις 16.00 εχθές το απόγευμα, οι νεκροί φτάνουν τους 20.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων.

Λόγω της εθνικής ημέρας πένθους που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η πόλη του Ναμούρ αποφάσισε να ακυρώσει τη γιορτή με πυροτεχνήματα που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου για την εθνική γιορτή της 21ης Ιουλίου.

Στην πρωτεύουσα της Βαλλονίας, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Ο Δήμος των Βρυξελλών έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εθνική γιορτή του Βελγίου.