Για άλλες 2 εβδομάδες θα διαδίδεται ο νέος κοροναϊός

Ο κοροναϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής … ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ’ ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

Αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης στο Πεκίνο, σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Πεκίνο και ο κίνδυνος μόλυνσης εκεί αυξάνονται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της πρωτεύουσας καθώς το ξέσπασμα της επιδημίας επεκτείνεται εκτός του επίκεντρου στην κεντρική πόλη Ουχάν.

Ο Πανγκ Σινγκούο, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της πόλης του Πεκίνου, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και 102 κρούσματα του ιού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας έκανε έκκληση να ενισχυθεί η παραγωγή λαχανικών προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της προσφοράς και η σταθερότητα των τιμών εν μέσω του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού.

Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τα αγροκτήματα να αυξήσουν την παραγωγή λαχανικών που αναπτύσσονται γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

 Αυστραλοί επιστήμονες καλλιέργησαν εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού και θα μοιραστούν το δείγμα με άλλα εργαστήρια στον κόσμο

Εξάλλου, ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

“Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Ο νέος κοροναϊός ξέσπασε στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Μολονότι η Κίνα έχει προχωρήσει έκτοτε στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Ουχάν και η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ιταλία, ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ.

Εργαστήριο στην Κίνα έχει ήδη επιτύχει την καλλιέργεια του ιού, αλλά έχει μοιραστεί μόνον την γονιδιακή αλληλουχία του, όχι το ίδιο το δείγμα, μετέδωσε το δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

“Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για να φτιάξουν φάρμακα, εμβόλια και να προσδιορίσουν καλύτερα την φύση του ιού και της μετάδοσής του”, δήλωσε η Μακεντάιρ τηλεφωνικώς στο Reuters.

Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.

“Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης”, σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε 132, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 5.974. Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και η περίοδος επώασής του υπολογίζεται σε έως και 14 ημέρες.

Το Ινστιτούτο Πίτερ Ντόχερτι αποτελεί κοινό εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης. Το Ινστιτούτο Κέρμπι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Βρετανία θα θέτει σε απομόνωση για 14 ημέρες όλους όσοι επιστρέφουν από την Ουχάν

Όποιος επιστρέφει στη Βρετανία από την πόλη Ουχάν στην Κίνα θα τίθεται σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 ημέρες για να προληφθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

Ο ίδιος σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες από την Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού και σημείωσε ότι όλοι όσοι τεθούν σε απομόνωση θα έχουν όλη την ιατρική φροντίδα που μπορεί να χρειαστούν.

“Εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε πίσω τους Βρετανούς πολίτες από την Ουχάν. (…) Όλοι όσοι επιστρέφουν από την Ουχάν θα τίθενται σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 ημέρες και εκεί θα έχουν κάθε απαραίτητη ιατρική προσοχή”, αναφέρει ο Χάνκοκ στο μήνυμά του στο Twitter.

Ο αριθμός των Βρετανών που βρίσκονται στην Ουχάν υπολογίζεται σε 200.

Οι επισκέπτες θα οδηγούνται σε μια στρατιωτική βάση κατά την άφιξή τους στην Βρετανία, μετέδωσε παράλληλα το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα την άμεση αναστολή όλων των πτήσεών της προς την ηπειρωτική Κίνα μετά την σύσταση που έγινε χθες από τη Βρετανία να αποφεύγουν οι πολίτες της να επισκέπτονται την Κίνα.

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί στη Βρετανία.