ΔΕΗ: Νέα τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η υπογραφή των συμβάσεων για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, από την οποία η επιχείρηση πρόκειται να αντλήσει ποσό μέχρι 325 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, όπως γνωστοποίησε η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, καλύπτεται από χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από συμβάσεις ενεργών ή μη πελατών, με μία ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών. Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 5 ετών, συμπεριλαμβανόμενης μιας περιόδου 2 ετών όπου λειτουργεί ως ανακυκλούμενο (revolving period) και μίας περιόδου 3 ετών όπου θα αποπληρωθεί από το προϊόν των εισπράξεων από τις προαναφερθείσες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ το επιτόκιο της συναλλαγής είναι 6,8% και το ποσό των προς τιτλοποίηση απαιτήσεων εκτιμάται σε 1,7 δις. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η τιτλοποίηση απαιτήσεων με καθυστέρηση έως 60 ημέρες, ύψους 260 εκατ. Ευρώ με επιτόκιο 3,5%. Η ΔΕΗ προχώρησε ήδη σε αρχική άντληση 150 εκατ. Ευρώ από την σύμβαση τιτλοποίησης αυτών των απαιτήσεων, με επενδυτή την JP Morgan Chase Bank.

Πρόσφατα η ΔΕΗ άντλησε εξάλλου άντλησε 775 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολογιών με ρήτρα βιωσιμότητας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 % το 2022 σε σχέση με το 2019 και, αν δεν το καταφέρει, θα καταβάλει αυξημένους τόκους στους επενδυτές. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν 3,875 % για τα 650 εκατ. και 3,672 % για τα 125 εκατ. ευρώ.