Διαιρεμένη η Ευρώπη για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Τα προβλήματα της Ευρώπης με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρίας AstraZeneca βαθαίνουν, με τουλάχιστον εννέα χώρες να αναστέλλουν τη χρήση του εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να υποστηρίζουν – μαζί με την κορυφαία αρχή υγείας της Ευρώπης – ότι είναι αβάσιμες.

Η Αυστρία εξέφρασε πρώτη ανησυχίες το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca ως προφύλαξη μετά από αναφορές για θάνατο και ασθένεια μεταξύ των ληπτών του. Αμέσως μετά, η Δανία, η Ιταλία και η Νορβηγία απηχούν την κίνηση, επισημαίνοντας περιπτώσεις πήξης του αίματος που οι υγειονομικές αρχές θέλουν να διερευνήσουν πιο προσεκτικά. Η Ταϊλάνδη ακολούθησε.

Οι αναστολές απειλούν να εκτροχιάσουν την ήδη τρέχουσα κυκλοφορία εμβολίων στην Ευρώπη, η οποία ακολουθεί εκστρατείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να παρατείνει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ακολουθούν καταγγελίες από την Ευρώπη ότι η AstraZeneca δεν παρέχει αρκετές δόσεις, καθώς και περιορισμούς ηλικίας που πολλές χώρες έβαλαν στο πλάι τον Ιανουάριο πριν τις παραλείψουν πρόσφατα για όλους τους ενήλικες.

Τώρα, αξιωματούχοι στη Γαλλία και τη Γερμανία – που βοήθησαν στον περιορισμό των ηλικιών και πρόσφατα προσπάθησαν να πείσουν ένα μερικές φορές δύσπιστο κοινό για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου – είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του σκευάσματος της AstraZeneca.

Αυστρία, Δανία, Νορβηγία και Ιταλία ανέστειλαν προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Σήμερα και η Βουλγαρία διέκοψε τη χορήγηση του εμβολίου.

Η Αυστρία διέκοψε την χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.
Τέσσερις ακόμη χώρες – η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία – έχουν διακόψει την χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

-Η συχνότητα των περιστατικών στα εμβολιασμένα άτομα είναι αντίστοιχη με την συχνότητα στον γενικό πληθυσμό

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.
«Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και την σύμπτωση», είπε προσθέτοντας ότι η Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με την δημιουργία θρόμβων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από την συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

Αναστέλλεται η διάθεση του εμβολίου και στη Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

“Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του”, αναφέρει ο Μπορίσοφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας “γραπτή” δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Βουλγαρία ακολουθεί τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, οι οποίες ανέστειλαν προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου αυτού εν μέσω αναφορών για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν εμβολιαστεί με αυτό.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστήριξε χθες, Πέμπτη, τη χρήση του εμβολίου αυτού, σημειώνοντας ότι τα οφέλη του ξεπερνούν τους κινδύνους και ότι μπορεί να συνεχιστεί η χορήγησή του.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε επίσης χθες ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αρχεία, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα του εμβολίου ή τη χώρα χρήσης.

Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Γαλλία ότι το εμβόλιο αυτό έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα.