Δύο νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία – Αττική, Κορινθία, Αργολίδα αναμένεται να χτυπηθούν

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, είναι το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Νεκρός βρέθηκε και ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι.

Σημειώνεται πως μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από το πέρασμα του «Ιανού», ο οποίος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την πορεία του.

Εξάλλου, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά με τους παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων συναρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα του φαινομένου και θέματα αποκατάστασης των ζημιών από τις περιοχές που πέρασε.

Όπως ανέφεραν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη.

Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, που θα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων του, αλλά και το συνεχιζόμενο πρόβλημα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Στις περιοχές αυτές έχουν κοπάσει λίγο τα καιρικά φαινόμενα, συνεχίζεται όμως η αύξηση των υδάτων, στις πεδινές περιοχές, πιθανόν λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των χειμάρρων, γι’ αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή για την προστασία πολιτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι από 10.30 και δεύτερη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές, και κυρίως στα νησιά του Ιουνίου, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, καθώς και σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στις περιοχές των Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής

Προβλήματα με πλημμύρες έχει προκαλέσει ο «Ιανός» σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει 16 κλήσεις από τις περιοχές των Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής για απαντλήσεις υδάτων, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας έχει κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού – Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, «μόνο στην παραλιακή περιοχή των Κεχριών υπάρχουν προβλήματα» και εξήγησε: «Λόγω των βροχοπτώσεων, το βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, “κατέβασε” νερά στην παραλιακή περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Επιδαύρου.»

«Αυτήν την ώρα», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «συνεργεία της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απαντλήσεις υδάτων, ενώ άλλα συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου καθαρίζουν τους δρόμους.»

Επίσης, ο Αναστάσιος Γκιολής ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είχαμε φροντίσει, ως περιφέρεια Πελοποννήσου, να βγάλουμε από το πρωί της περασμένης Πέμπτης δεκάδες μηχανήματα, προκειμένου να καθαρίζουν ρέματα, αυλάκια και φρεάτια.»

Βόλος: Αίσιο τέλος για τους τρεις ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στον Αλμυρό

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους άνδρες που από νωρίς το απόγευμα είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός των τριών ανθρώπων που δούλευαν στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής επετεύχθη έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ωρών από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων.

Οι τρεις άνδρες αμέσως μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπου οι οικογένειές τους έζησαν δραματικές ώρες αγωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τρεις άνθρωποι οι οποίοι δούλευαν στο εργοτάξιο είναι ένας μηχανικός από τον Βόλο, ένας τοπογράφος-μηχανικός από τη Λάρισα κι ένας υπομηχανικός από την περιοχή του Αλμυρού.

Στην περιοχή της επιχείρησης στιγμή βρέθηκαν από την πρώτη μέχρι να επιτευχθεί η διάσωση των ανθρώπων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος που κατάγεται από την περιοχή και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Προηγήθηκαν άκαρπες προσπάθειες από άνδρες της Πυροσβεστικής όπως και από άνδρες της ΕΜΑΚ να προσεγγίσουν. Οι προσπάθειες αυτές ήταν ανεπιτυχείς εξαιτίας των τεράστιων όγκων νερού που κατέβαιναν από τον Ξηριά.

Τελικά λίγο μετά τη 01:00 δύο ερπυστριοφόρα και μια μπουλντόζα – οχήματα του στρατού και ιδιώτη αντίστοιχα – προσέγγισαν τους εγκλωβισμένους και γύρω στις 02:00 κατόρθωσαν να τους απεγκλωβίσουν από τα νερά, να τους κατεβάσουν από τα δένδρα που τους έσωσαν τη ζωή.

Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης λόγω «Ιανού»

Με λεωφορεία θα γίνεται μέχρι νεοτέρας η σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί η σιδηροδρομική υποδομή, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που δημιούργησε ο κυκλώνας “Ιανός”.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αθηνών – Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου οι επιβάτες των τραίνων θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία για το κομμάτι μεταξύ Λιανοκλαδίου – Λάρισας παρακάμπτοντας τα απροσπέλαστα σημεία της σιδηροδρομικής υποδομής προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η εταιρεία ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία, και θα ενημερώσει με νεότερη ανακοίνωση για την πορεία ομαλοποίησης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρεί με συνεργεία στα προβληματικά σημεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και παραμένει εν ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σημειώνεται πως η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Οθρυος έχει υποστεί από νωρίς χθες Παρασκευή το απόγευμα σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Κανονικά η κυκλοφορία οχημάτων στο οδικό δίκτυο Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης

Κανονικά διεξάγεται από τις 9:00 σήμερα το πρωί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς με απόφαση της Αστυνομίας, αίρονται οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν ληφθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, με άλλη απόφαση της Αστυνομίας, αίρεται η προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στην εθνική οδό Πύργου-Μεθώνης, από την τοπική κοινότητα Ελαίας μέχρι και τη Μεθώνη, στα όρια του νομού Μεσσηνίας.