ΕΚΤ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει – Ρυθμιστικό πλαίσιο για bitcoin

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει φέτος υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα του lockdown, που εφαρμόστηκαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας, θα αρθούν έως τα τέλη Μαρτίου και θα διανεμηθούν εμβόλια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 3,9% φέτος στην ευρωζώνη, με βάση την υπόθεση ενός σταδιακού τέλους στην πανδημία.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και οι εκτεταμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, παράλληλα με την βραδεία κυκλοφορία των εμβολίων, δημιουργούν αμφιβολίες για την πρόβλεψη αυτή, ενώ έχουν περάσει μόλις οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2021.

Η Λαγκάρντ επέμεινε σήμερα στις προβλέψεις της ΕΚΤ, λέγοντας, ωστόσο, ότι ενσωματώνουν κάποιους περιορισμούς.
«Νομίζω ότι οι τελευταίες προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο συνεχίζουν να είναι σαφώς εύλογες», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη διάσκεψη Reuters Next. «Η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου ότι οι προβλέψεις της βασίζονται στην υπόθεση ότι έως το τέλος του 2021 θα έχουν επιτευχθεί «επαρκή» επίπεδα ανοσίας της αγέλης.

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί υπήρξαν περίπλοκοι και ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που θα πρέπει να προσέξει κανείς.

«Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό είναι μετά τα τέλη Μαρτίου αυτά τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να χρειάζονται μέτρα lockdown και εάν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδυνθούν», πρόσθεσε.

Οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα ήδη αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, με την Bank of America να προβλέπει τώρα ρυθμό 2,9% –μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση.

Προκειμένου να στηρίξει την ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει ήδη παρατείνει την ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική της έως το 2022, αλλά με το κόστος δανεισμού να είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και σε αρνητικό έδαφος σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, η εναπομείνουσα δύναμης πυρός της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας είναι περιορισμένη.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και πάλι εάν χρειαστεί, αλλά είναι πιθανό επίσης να μην χρησιμοποιήσει το σύνολο των 1,850 τρισεκ. ευρώ που προορίζει για τις αγορές εάν περάσει η κρίση.

Ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την εποπτεία του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για ξέπλυμα χρήματος και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια “παράθυρα”.

Το bitcoin ακολούθησε εκρηκτική πορεία τα τελευταία χρόνια και πλέον αγοράζεται από απλό κόσμο, επενδυτικά ταμεία, ακόμη και από μεγάλες εταιρείες. Ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και δάνεια για να αγοράσουν μεγαλύτερα ποσά του κρυπτονομίσματος, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει το bitcoin έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

«Το bitcoin είναι ένα πολύ κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού, με το οποίο γίνονται κάποιες περίεργες δραστηριότητες και κάποια πολύ κατακριτέα δραστηριότητα ξεπλύματος χρήματος», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος, αλλά είπε ότι αντιλαμβάνεται πως υπήρξαν ποινικές έρευνες για παράνομη δραστηριότητα.

Αρκετοί επικεφαλής άλλων εποπτικών αρχών από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει ήδη να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα. «Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και να συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή αν υπάρχει τρόπος διαφυγής θα χρησιμοποιηθεί», είπε η Λαγκάρντ.