Εισβολή Ισραήλ στα Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000 (pics)

Η Χαμάς ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου ότι οι επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του κατά των μαχητών της οργάνωσης, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ισραηλινά στρατεύματα πλησιάζουν τις θέσεις της Χαμάς αφού περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας και ουσιαστικά απέκοψαν το βόρειο τμήμα της επικράτειας από το νότο, σύμφωνα με τον στρατό. Μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός υπεύθυνου για «ειδική ασφάλεια», ανέφεραν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι κανένας αλλοδαπός, διπλής υπηκοότητας ή τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iBvfbrEaqP.g/v0/-999x-999.gif

Οι θάνατοι στη Γάζα ξεπέρασαν τους 10.000, λέει το υπουργείο Υγείας (3:15 μ.μ.)

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πλέον σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περισσότερα από 4.100 παιδιά, ενώ άλλοι 25.408 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε.

Το Ισραήλ κλείνει τη Χαμάς, λέει ο εκπρόσωπος (2:03 μ.μ.)

Το Ισραήλ «πλησιάζει σιγά σιγά» τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε περίπου 450 στόχους της Χαμάς την περασμένη ημέρα και μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός υπεύθυνου για την «ειδική ασφάλεια», ανέφερε ο IDF σε προηγούμενη ανάρτηση στην κοινωνική πλατφόρμα X. Τα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας και ουσιαστικά αποκόψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από το νότο, ανέφερε ο στρατός σε ενημέρωση την Κυριακή.

Η Ιορδανία λέει ότι ο εκτοπισμός είναι «Κήρυξη Πολέμου» (1:28 μ.μ.)

Η Ιορδανία θα θεωρήσει οποιεσδήποτε συνθήκες που οδηγούν στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη «ως κήρυξη πολέμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Bisher Al Khasawneh τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ είπε νωρίτερα ότι το έθνος του έστειλε ιατρική βοήθεια σε ιορδανικό νοσοκομείο πεδίου στην πόλη της Γάζας, δηλώνοντας ότι η πράξη οφείλεται στο «χρέος μας να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που τραυματίστηκαν στον πόλεμο».

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και οι ΜΚΟ απευθύνουν κοινή έκκληση για κατάπαυση του πυρός (12:59 μ.μ.)

Οι επικεφαλής 18 υπηρεσιών του ΟΗΕ και μεγάλων ΜΚΟ εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση για να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Πέρασαν 30 μέρες. Αρκετά είναι αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», ανέφερε η δήλωση, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό και την πολιορκία της λωρίδας από το Ισραήλ «απαράδεκτους».

Ο Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την επίσκεψη στην Τουρκία (1:39 μ.μ.)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχαν «μια πολύ καλή, μακροσκελή, παραγωγική συνομιλία» για θέματα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μέχρι τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Ερωτηθείς για μια προφανή έλλειψη προόδου στις προτεραιότητες των ΗΠΑ, όπως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Blinken είπε ότι «όλα αυτά είναι ένα έργο σε εξέλιξη».

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία είναι μέρος ενός περιφερειακού ταξιδιού που περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στο Ιράκ και τη Δυτική Όχθη, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσει έναν πιθανό ρόλο της οργάνωσης στο μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς.

Η ΕΕ αντιτίθεται στη μακροπρόθεσμη ισραηλινή παρουσία στη Γάζα (1:15 μ.μ.)

Το Ισραήλ δεν πρέπει να διατηρήσει μακροπρόθεσμη παρουσία ασφαλείας στη Γάζα και η λωρίδα θα αποτελέσει ουσιαστικό μέρος ενός ενιαίου μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο Φον ντερ Λάιεν μίλησε κατά του παρατεταμένου αποκλεισμού της Γάζας και περιέγραψε τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων ως «συνταγή για περισσότερη περιφερειακή αστάθεια». Είπε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγξει ή να κυβερνήσει τη Γάζα και ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία παλαιστινιακή αρχή.

Έκτακτη συνεδρίαση του Ισλαμικού Μπλοκ (11:54 π.μ.)

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή για να συζητήσουν τον πόλεμο του Ισραήλ με τους μαχητές της Χαμάς και τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Στη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ανακοινώνει τους θανάτους στη Γάζα (11:45 π.μ.)

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ μιλούσε για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα. «Οι σκηνές στη Γάζα είναι πέρα από αυτό που μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος. Παιδιά που σκοτώνονται από βόμβες, πείνα και φόβο, τραυματίζονται χωρίς περίθαλψη και βομβαρδίζονται ασθενοφόρα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης», είπε ο Shtayyeh.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η εκκένωση αλλοδαπών από τη Γάζα έχει αποκλειστεί για δύο ημέρες (10:22 π.μ.)

Ο ΟΗΕ είπε ότι κανένας αλλοδαπός, διπλής υπηκοότητας ή τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο και δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσουν να το κάνουν σύντομα.

«Αυτό φέρεται να οφείλεται στην αποτυχία της Χαμάς, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την ασφαλή απομάκρυνση ασθενών από τη βόρεια Γάζα», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τη Δευτέρα σε ημερήσιο δελτίο.

Εκατοντάδες πολίτες των ΗΠΑ και άλλων χωρών άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Γάζα την 1η Νοεμβρίου μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Το Ιράν λέει ότι είναι πιθανό να εξαπλωθεί ο πόλεμος εάν επιμείνουν τα «ισραηλινά εγκλήματα» (9:39 π.μ.)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι ο πόλεμος είναι «πολύ πιθανό» να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή εάν συνεχιστούν τα «ισραηλινά εγκλήματα», επικαλούμενος θανάτους αμάχων στη Γάζα.

Προέτρεψε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να «λάβουν υπόψη» τα σχόλια ενός Ισραηλινού υπουργού σχετικά με την πιθανότητα χρήσης ατομικής βόμβας στη Γάζα ως απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Στη συνέχεια, ο υπουργός αποβλήθηκε από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Όλα τα ανωτέρω γεγονότα έγιναν σε ώρα Ισραήλ.