Προς Ωρωπό η φωτιά της Μαλακάσας – Εντολή εκκένωσης σε Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι

Μέρες 2007 ζει το τελευταίο τριήμερο η χώρα. Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Β. Αττική καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τη Μαλακάσα, καίγοντας πυκνό δάσος. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις και μηχανήματα που προσπαθούν να φτιάξουν αναχώματα για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, 00:35

Στον εισαγγελέα οδηγείται 43χρονος για εμπρησμό στο Καπανδρίτι

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, με τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των Αρχών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει ο ίδιος.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Ο αντιπεριφερειάρχης λίγο νωρίτερα, κατά την αποχώρηση των εναέριων μέσων με την έλευση της νύχτας, συντόνισε τη διανομή των οχημάτων της Περιφέρειας ανάλογα με τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Παραθέτοντας τη συνολική εικόνα των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ειδικότερα αρχικά σ’ αυτή που εκδηλώθηκε το απόγευμα στα Άνω Λιόσια, στην παλιά χωματερή, σε δασική περιοχή της Πετρούπολης, αλλά και σ’ αυτή που εκδηλώθηκε στο Πεδίον του Άρεως και σβήστηκε άμεσα με την επέμβαση «υδροφόρας της Περιφέρειας η οποία παραμένει στο κέντρο της Αθήνας». Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: Στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Επίσης, έκανε λόγο για αναζωπυρωμένο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, όπου από νωρίς οι κάτοικοι της, όπως και των Θρακομακεδόνων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους. Οι φλόγες είχαν φτάσει στις αυλές του ΒΑ οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Ωστόσο, η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε το απόγευμα και στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώθηκε  με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Νεκρός κάτοικος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που χτύπησε στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  να προστατέψει το σπίτι του.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση Ροδόπολης και Σταμάτας

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ροδόπολης ή Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφ.Θησέως και Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρήψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό, πριν από λίγη ώρα, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η νέα φωτιά στην Βαρυμπόμπη, με τις αρχές να έχουν δώσει εντολή εκκένωσης από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Άγιος Στέφανος, Πευκόφυτο και Οικισμός Ποντίων. Νωρίτερα εκκενώθηκαν η δροσοπηγή, το Κρυονέρι και οι Αφίδνες, ενώ η φωτιά αυτή την ώρα (12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής) μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση προς Καπανδρίτι και Αφίδνες.

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας: Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και από το Κρυονέρι

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

Μήνυμα 112 σε κατοίκους Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, Μίλεσι, Αγ. Αποστόλων να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στα σπίτια

Νέο μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, Μίλεσι και Αγ. Αποστόλων να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση σε Μαλακάσα, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

Εκκενώνεται και η Μαλακάσα καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Μετά από Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, πριν από λίγα λεπτά εστάλη και δεύτερο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, μέσω 112, το οποίο αναφέρει:« αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών -Ωρωπού».

Νέο μήνυμα, μέσω 112, για εκκένωση και πάλι του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου εστάλη πριν από λίγη ώρα από την Πολιτική Προστασία λόγω των διαστάσεων που παίρνει η πυρκαγιά, η οποία έχει περάσει από τη νύχτα την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι.

Στο μήνυμα αναφέρεται: «αν βρίσκεται στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου».

Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές επιχειρούν:

– Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

– Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

– Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Κρίσιμη η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Στις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί σχέδια εκκένωσης από χθες, εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα.

Ωστόσο η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης παραμένει κρίσιμη όσο η φωτιά απειλεί σημαντικές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ από τις οποίες εξαρτάται η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής.

Χωρίς ρεύμα, λόγω της καταστροφής του δικτύου από τις πυρκαγιές, ήταν το πρωί της Παρασκευής η Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα της Μαλακάσας, των Αφιδνών, του Αγίου Στεφάνου, ένα τμήμα στο Πολυδένδρι, το αντλιοστάσιο Κρυονερίου και τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Αντίστοιχα στην Εύβοια οι διακοπές είναι στις περιοχές Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Σηπιάδα, Χρόνια ενώ στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

Στην Αττική η προσπάθεια που έγινε να προστατευθούν οι βασικές υποδομές (Κέντρο Υπερυψυλής Τάσης Αγ.Στεφάνου), από το οποίο εξαρτάται η ασφαλής ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας απέδωσε χθες, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η εφαρμογή του προγράμματος κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποφευχθεί γενική διακοπή. Ωστόσο η σημερινή ημέρα, με τα υψηλά φορτία λόγω της ζέστης και τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές παραμένει δύσκολη. Χθες βγήκαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες η Γραμμή Μεταφοράς Λάρυμνας (400kV) και η ΓΜ Οινοφύτων (150kV) οι οποίες ωστόσο επανήλθαν σε λειτουργία.

 

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του 112.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα του 112 για Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγ. Γεώργιο, Πουρίθι κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγ. Γεώργιο, Πουρίθι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού, να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, ‘Αγ. Γεώργιο, Πουρίθι κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα εστάλη καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές εστίες φωτιάς από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, στο ύψος των Αφιδνών προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά γίνεται μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Εν τω μεταξύ απομακρύνεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ στην Αττική καθώς το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου που είναι κρίσιμο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

«Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .

Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

ΑΔΜΗΕ: Απομακρύνεται ο κίνδυνος blackout στην Αττική

Πέρασε 5 φορές την εθνική οδό η φωτιά στο ύψος των Αφιδνών

Χαρδαλιάς: Σήμερα 99 νέες πυρκαγιές-Ενεργές οι 57

Κλειστά τα Πάρκα και Άλση της Αττικής για λόγους ασφάλειας

Κλειστά τα Πάρκα και Άλση της Αττικής για λόγους ασφάλειας

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στο ύψος Οινοφύτων

Πιθανές οι διακοπές ρεύματος λόγω της φωτιάς στο Κρυονέρι

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την ιπποκράτειο Πολιτεία.

Απαραίτητη κρίθηκε η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο εθελοντών πυροσβεστών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Για την πορεία της υγείας τους θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Επίσης δυο εθελοντές πυροσβέστες έχουν ελαφριά εγκαύματα.

Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Δροσοπηγή, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Από την άλλη πλευρά, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος και Ιπποκράτειος Πολιτεία – Διακοπές κυκλοφορίας από την αστυνομία

Εκκενώνονται και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Ενώ νέο μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωροπό.

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο. Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τος δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή.

ΑΔΜΗΕ: Δεν αποκλείονται περικοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής προγραμματισμένων περικοπών στην ηλεκτροδότηση, ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ.

Η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κυκλώματα που τροφοδοτούν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στέφανου, που είναι μια από τις σημαντικότερες υποδομές ηλεκτροδότησης της Αττικής. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ακόμη, ότι σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ έχει εκπονηθεί προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.