Εκλογές Αλβανία – Αποτελέσματα: Νίκη Ράμα (upd2)

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας φαίνεται να κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 25-4-2021 λαμβάνοντας το 50% των ψήφων, ωστόσο το κόμμα του Έντι Ράμα αναμένεται να δώσει μάχη για την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στην Αλβανία, που τέθηκε σε κίνηση με την ολοκλήρωση χθες το βράδυ της ψηφοφορίας εκλογής νέου κοινοβουλίου στην γειτονική χώρα.

Η καταμέτρηση στο 20% των ψηφοδελτίων έδινε προβάδισμα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα με 50% έναντι 38.3% της Ενωμένης αντιπολίτευσης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα και 7.1% του Κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης. Ωστόσο για τους εκλογικούς παρατηρητές τίποτα δεν έχει κριθεί επισημαίνοντας πως η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε από τις κάλπες σε εκλογικές περιέρειες όπου παραδοσιακά κυριαρχεί το Σοσιαλιστικό Κομμα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι πάγιες πολιτικές επιρροές, γεωγραφικά, διατηρούνται στη χώρα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει προβάδισμα στο Νότο ενώ η αντιπολίτευση στο Βορρά.

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μετριάζουν τον ενθουσιασμό- από χθες το βράδυ- της αντιπολίτευσης για θρίαμβό της στις εκλογές, αλλά μένει να μετρηθούν και τα ψηφοδέλτια στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου αναμένεται να κλείσει η ψαλίδα. Η όλη διαδικασία της καταμέτρησης εξελίσσεται σε ήρεμο κλίμα.

Σύμφωνα με exit poll του Top Channel TV, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας φαίνεται να κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να έρθει δεύτερο με 43,5% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης προβλέπεται να είναι τρίτο με 6,9% των ψήφων.

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού Ora News, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα προηγείται, λαμβάνoντας από 41%-45% των ψήφων, ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 44%-48% και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι με 4%-8%.

Με τη συμμετοχή των εκλογέων να ανέρχεται στο 48% και να είναι αυξημένο κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2017) έκλεισαν στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) οι κάλπες για την εκλογή νέου κοινοβουλίου στην Αλβανία.

Η ψηφοφορία στα 5200 εκλογικά τμήματα διεξήχθη ομαλά με κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν έβλαψαν τη διαδικασία, γεγονός που χαιρέτισαν όλες οι πλευρές.

Απομένει, ωστόσο, η καταμέτρηση των ψήφων, διαδικασία που παραδοσιακά αμφισβητείται στις αλβανικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, που έγινε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα για τα κόμματα και τις προεκλογικές συμμαχίες θα ανακοινωθούν σε 48 ώρες από την έναρξη της καταμέτρησης.

Με κάποια exit polls, που όμως δεν θεωρούνται αξιόπιστα, να δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο, τον Έντι Ράμα, Δημοκρατικό Κόμμα και άλλα να εμφανίζουν προπορευόμενο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης, Μονίκα Κριεμάδι, σε δηλώσεις της έκανε λόγο για “σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης”.