Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διερευνητικές επαφές – Αναβάλλεται η σύνοδος της ΕΕ για τις κυρώσεις

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Στις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τι πρόκειται να διαπραγματευτούν στο μέλλον.

Αναβάλλεται για τις 1-2 Οκτωβρίου η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, σε μία κίνηση που φαίνεται ότι διευκολύνει και τις δύο πλευρές, Ελλάδα, Τουρκία αλλά και την ΕΕ, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ ανέβαλε τη σύνοδο για τις 1-2 Οκτωβρίου επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

Η διπλωματική αυτή ασθένεια δείχνει να ευνοεί το διάλογο.

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ-Μέρκελ-Ερντογάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγγελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».