Ελπίδες αποκλιμάκωσης της Ελληνοτουρκικής έντασης (upd2)

Μικρές ελπίδες αποκλιμάκωσης της Ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο αρχίζουν να φαίνονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναμένεται τηλεφώνημα – παρέμβαση της Άγγελα Μάρκελ προς τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, επικοινωνία την οποία προανήγγειλε και ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου κ. Χριστοδουλίδης επίκειται μέσα στην ημέρα τηλεφώνημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον Τούρκο πρόεδρο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» πραγματοποιεί έρευνες μέχρι και τις 23 Αυγούστου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε ξανά κατεύθυνση το πρωί της Πέμπτης και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρις ώρας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Σήμερα θα έχω συνομιλία με την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Μισέλ», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP.

«Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο περνά από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα «δεν θα αφήσει καμιά χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της».

Εν τω μεταξύ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi) συναντάται αυτή την ώρα στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Υποδοχή ΥΠΕΞ Ν.Δένδια από ομόλογο Ισραήλ G.Ashkenazi -ισχυροί δεσμοί και μία διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στήριξη Μακρόν

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου» χαρακτηρίζει η αιγυπτιακή Προεδρία την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.