Σπαν: Εμβολιασμένο κατά covid το 90% των Γερμανών τον Ιούλιο

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εκτίμησε ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 90% των ενηλίκων που το επιθυμούν, τους οποίους υπολογίζει σε 70%-75% του πληθυσμού. Η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, ενώ το αίτημα πολλών σχολείων είναι η τοποθέτηση φίλτρων για τον καθαρισμό του αέρα στο εσωτερικό των τάξεων. Το αίτημα αφορά κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς από την ηλικία των 12 και άνω αναμένεται να εκδοθεί σύσταση εμβολιασμού.

Αν η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθήσει να βελτιώνεται με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει άρση των έκτακτων μέτρων («Notbremse») έως τις 30 Ιουνίου. Αισιοδοξία επικρατεί και στη Γαλλία, όπου ανοίγουν οι εμβολιασμοί για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού.

Στη Βρετανία, όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχουν, αντιθέτως, φόβοι για νέο κύμα, λόγω της κυριαρχίας της ινδικής μετάλλαξης. «Βλέπουμε εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και από αυτά τουλάχιστον τα τρία τέταρτα είναι το καινούργιο στέλεχος», σημείωσε ο Βρετανός ιολόγος Ράβι Γκούπτα στο BBC. Στην Ολλανδία επικρατεί ανησυχία ότι η επιστροφή στα θρανία γίνεται πολύ νωρίς, καθώς οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία το ερώτημα ποιος θα διαχειρίζεται την πανδημία μετά τις εκλογές του φθινοπώρου παραμένει αναπάντητο. Τα ποσοστά των Πρασίνων βρίσκονται σε κάμψη, ως εκ τούτου το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τους Πράσινους εμφανίζεται να απομακρύνεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, οι Πράσινοι υποχωρούν στο 22%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες ανεβαίνουν στο 25%.