Εντυπωσιακές εικόνες από την κακοκαιρία στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2019

Η κακοκαιρία που επηρέασε τη χώρα μας το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου 2019 συνοδεύτηκε από ισχυρές βροχοπτώσεις στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, και ποτιστικές – φθινοπωρινού τύπου βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Σε αρκετές περιπτώσεις οι καταιγίδες στα δυτικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας έδωσαν εντυπωσιακές εικόνες νεφικών σχηματισμών και ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Κατά τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 07/10 και νωρίς το πρωί της Τρίτης 08/10 καταιγίδες εκδηλώθηκαν στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο καθώς επικράτησε ισχυρή ροή ψυχρών και υγρών αερίων μαζών πάνω από τα θερμά νερά του Αιγαίου με κατεύθυνση τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα παράλια της Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της ροής, πολύωρες εντυπωσιακές καταιγίδες με μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων καταγράφηκαν από τον Μανώλη Θράβαλο στα βόρεια τμήματα της Σάμου και αποτυπώνονται στις παρακάτω εικόνες.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε 30 mm βροχής και ο ανιχνευτής ηλεκτρικών εκκενώσεων «ΖΕΥΣ» κατέγραψε πάνω από 60 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ηλεκτρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν μεταξύ νεφών, δηλαδή ήταν αστραπές, οι οποίες δεν ανιχνεύονται από επίγεια συστήματα καταγραφών.

Εκτός από τη Σάμο, και η Κρήτη δέχθηκε καταιγίδες την Τρίτη 8 Οκτωβρίου οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε πώς κύλησε η μέρα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, μέσω της κάμερας καιρού του meteo.gr.

Πηγή: Meteo.gr