Επίδομα ρεύματος: Κάντε αίτηση για το power pass (ΑΦΜ που λήγουν από 1-9)

Ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιουνίου 2022 , η ηλεκτρονική υποβολή  αιτήσεων για αποζημίωση από τις επιπλέον χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Το επίδομα ρεύματος ξεκινάει από 18 ευρώ και θα φτάνει έως τα 600 ευρώ, και αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 ενώ τα ποσά της αποζημίωσης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου. Δείτε πιο κάτω οδηγίες πως να κάνετε αίτηση για το power pass. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα ρεύματος (power pass) επιλέγοντας το Link (σύνδεσμο) στο τέλος του άρθρου.

Εν τω μεταξύ, από το μεσημέρι της Παρασκευής 24/6 άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις και από δικαιούχους με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 9. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι οικιακοί καταναλωτές έχουν ΑΦΜ από 1 έως 9 μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου 2022. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευη24 Ιουνίου 2022, 19:12

Ξεπέρασαν τις 1.500.000 οι αιτήσεις έως τώρα

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κινείται η υποβολή αιτήσεων στο power pass, καθώς ξεπέρασαν τις 1.500.000. Να αναφέρουμε ότι η επιδότηση αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1-12-2021 έως και 31-5-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενική

Οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους και τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, ποσό που θα προκύψει μετά από αφαίρεση των φόρων.

Ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (Power Pass)

Τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:

  • έχετε οικιακές παροχές ρεύματος
  • μισθώνετε κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • το δηλωθέν οικογενειακό σας εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)
  • να είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
  • να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)
Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 30.06.2022.


Βήματα διαδικασίας για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας
Ένας από τους δύο συζύγους:

  • κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια
  • επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022
  • σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή

Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  • να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
  • να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης

Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.

Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων, το φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να συνδεθεί στο PowerPass, να κάνει τις κατάλληλες διορθώσεις στην πληροφορία της αίτησης, καθώς και να δηλώσει τη διεύθυνση κατοικίας για ένα μήνα ή ένα σύνολο μηνών για την κύρια κατοικία του ή την κατοικία των εξαρτώμενων τέκνων του που σπουδάζουν στο εσωτερικό, από την πλατφόρμα Δήλωσης Κύριας Κατοικίας για Powerpass (εδώ).

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης, το φυσικό πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο PowerPass και να ενημερωθεί για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που καταλογίστηκε τελικά.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ψηφία του ΑΦΜ, με το οποίο θα κάνει το κάθε φυσικό πρόσωπο login στο PowerPass, καθώς και με βάση το σχετικό πρόγραμμα υποβολών, που θα ανακτάται, για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Ποιοι οι δικαιούχοι – Τι ισχύει για το εισόδημα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για το επίδομα ρεύματος με αίτηση στο Power Pass:

· Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

· Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020,λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

· Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.

· Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

· Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

· Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Παραδείγματα για τις αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτές επιδοτήσεις του κράτους και πιθανές επιδοτήσεις από τους παρόχους. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου.

Ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού αποζημιώσεων:

1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.

2. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

4. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν

5. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα, τις πρώτες ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό που λήγει το ΑΦΜ -σχετική ενημέρωση αναμένεται άμεσα. Αφού λήξει αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούν να εισέρχονται όλοι οι δικαιούχοι στην πλατφόρμα, ανεξαρτήτως ημέρας.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το Power Pass

Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο ή περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Ποσά ενίσχυσης: Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Πού θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη τής οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Τι θα γίνει με τη μισθωμένη κατοικία παιδιών που σπουδάζουν

Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία τής μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν. Ειδικότερα:

1. Αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν, τα οποία καλείται ο αιτών να επιβεβαιώσει.

2. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

3. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον πληροφορίες

Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Το Power Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους ενέργειας.

Κάντε αίτηση για το Power pass, επιλέγοντας το παρακάτω link (σύνδεσμο):