Επεισόδια στο Πολυτεχνείο και σε δρόμους των Εξαρχείων

Έως αργά το βράδυ του Σαββάτου συνεχίζονταν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Ειδικό όχημα της ελληνικής αστυνομίας, η γνωστή “αύρα” έκανε ρίψεις νερού επί της οδού Πατησίων προς την πλευρά του Πολυτεχνείου όπου ήταν συγκεντρωμένα αρκετά άτομα. Τα άτομα αυτά πετούσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που από την πλευρά τους έκαναν ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης καθώς και δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν τους ταραξίες.

Άνοιξαν οι δρόμοι της Αθήνας πλην του τμήματος της Πατησίων από Ομόνοια μέχρι Λ. Αλεξάνδρας

Σημειώνεται παράλληλα, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση της τροχαίας, ότι αργά το βράδυ άνοιξαν όλοι οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, εκτός από την οδό Πατησίων που είναι κλειστή από την Ομόνοια έως την αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ωστόσο η κίνηση στα δυο ρεύματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διεξάγεται κανονικά.

Να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένα σημεία πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Οκτώ προσαγωγές για τα επεισόδια στην Λεωφ. Αλεξάνδρας

Οκτώ προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα μπροστά στο σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Οι προασαχθέντες οδηγήθηκαν στην κρατική ασφάλεια.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν το μπλοκ των αναρχικών περνούσε από τη διασταύρωση Πανόρμου και Αλεξάνδρας. Τη στιγμή εκείνη, ομάδα ατόμων επιτέθηκε κατά της αστυνομικής δύναμης μπροστά στο σταθμό του μετρό με πέτρες, καδρόνια και πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, ενώ υπήρξε για λίγο καταδίωξη κατά την οποία προσήχθησαν τα οκτώ άτομα.

Νωρίτερα νεαροί έριξαν βόμβες μολότοφ στην οδό Στουρνάρη.

Εκτονώθηκε η κατάσταση μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ εκτονώθηκε το σκηνικό έντασης που στήθηκε από άγνωστους στην περιοχή μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά το πέρας των πορειών για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως “ορμητήριο” για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων και εξετάζει η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ παραμένουν ακόμη κλειστοί προκειμένου τα αναλάβουν “δράση” τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου αλλά είναι θέμα χρόνου να δοθούν στην κυκλοφορία.