Επιμένει η Κίνα στην πολιτική «μηδενικής covid» παρά τις διαδηλώσεις – Το BBC καταγγέλλει σύλληψη δημοσιογράφου του

φωτογραφία αρχείου

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», μία ημέρα μετά τις πρωτοφανούς εύρους διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της δρακόντειας πολιτικής «μηδενικής covid». Χθες Κυριακή πλήθος διαδηλωτών, απαντώντας σε εκκλήσεις που έγιναν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Ουχάν.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Εξάλλου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι λόγων των περιορισμών για την covid-19 εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.

Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».

«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.

Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.

Το BBC καταγγέλλει τη σύλληψη δημοσιογράφου του στην Κίνα

Ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης BBC ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως ένας από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα, ο οποίος κάλυπτε στη Σανγκάη τις διαδηλώσεις κατά της δρακόντειας κινεζικής πολιτικής της «μηδενικής Covid», συνελήφθη και «χτυπήθηκε απο την αστυνομία».

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και δέθηκε με χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από την αστυνομία» ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπιστευμένος στη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων η Σανγκάη και το Πεκίνο, για να διαμαρτυρηθούν για τα λοκντάουν και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «ανησυχητικές» τις βιαιότητες που καταγγέλθηκαν από το BBC.

«Ό,τι και να συμβεί, η ελευθερία του Τύπου πρέπει να είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό LBC.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως το BBC δεν έλαβε «καμιά εξήγτηση ούτε επίσημη συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέρα από έναν ισχυρισμό των δημόσιων αξιωματούχων, που στη συνέχεια τον απελευθέρωσαν, ότι τον συνέλαβαν για το δικό του καλό για να μην κολλήσει Covid μέσα στο πλήθος».

«Δεν το θεωρούμε αξιόπιστη εξήγηση», πρόσθεσε.

«Τουλάχιστον ένας (κινέζος) πολίτης συνελήφθη αφού επιχείρησε να εμποδίσει την αστυνομία να με χτυπά», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Λόρενς.

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια επέστρεψε στους τόπους των διαδηλώσεων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα πως ο Λόρενς δεν γνωστοποίησε την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.

«Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από της αρμόδιες αρχές της Σανγκάης, δεν γνωστοποίησε πως είναι δημοσιογράφος και δεν παρουσίασε οικειοθελώς τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του», διαβεβαίωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και ζήτησε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης «να σέβονται τους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κίνα».

Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Το νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη χθες Κυριακή το βράδυ και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ.