Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει για τις πράξεις της – Αγοράζουμε νέο γεωτρύπανο

Κλιμακώνει τη ρητορική έντασης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters χαρακτήρισε νωρίτερα «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της, ενώ προανήγγειλε και την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα.

Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, o Ερντογάν ανέφερε ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στη Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα

Απέλαση Έλληνα “τζιχαντιστή”

Εν τω μεταξύ για απέλαση τζιχαντιστή με ελληνική εθνικότητα κάνει λόγο, ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών.
Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥπΕξ: «Συνεχίζεται η απέλαση των ξένων τρομοκρατών μαχητών προς τις χώρες τους. Στο πλαίσιο αυτό απελάθηκε σήμερα προς τη χώρα του ένας ξένος τρομοκράτης μαχητής, με καταγωγή από την Ελλάδα».

Τσαβούσογλου: Αυτά που κάνει η Ελλάδα είναι παράνομα

Αφής στιγμής μίλησε χτες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με τα μνημόνια που υπεγράφησαν με τη Λιβύη, αλλά και τις αντιδράσεις από την Ελλάδα, ήταν αναμενόμενο ότι σε αυτό το θέμα θα σταθεί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις είπε ότι “αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο”.

Στη συνέχεια τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η συμφωνίες με τη Λιβύη είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. “Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο στις περιοχές όπου η ‘ΤΔΒΚ’ έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας”. Συμπλήρωσε δε: “δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός”.

Κλείνοντας τα σχόλιά του στο συγκεκριμένο θέμα είπε ότι “Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη”.

Οκτάι: Ούτε σπιθαμή πίσω σε Κύπρο, Αιγαίο, Μεσόγειο

“Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο” δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στην τουρκική βουλή ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι το 2020 η Τουρκία θα προχωρήσει σε πέντε νέες γεωτρήσεις, όπως μεταδίδει το philenews.com.

“Τα πλοία μας “Φατίχ” και “Γιαβούζ” συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τα πλοία μας μέσα στο 2020 θα ανοίξουμε 5 νέα πηγάδια, συνεχίζοντας έτσι τη ενεργητική στρατηγική μας στο πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”, ανέφερε.