Ευλογιά των πιθήκων: Ενημέρωση κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ – Παγώνη: Δεν ανησυχούμε

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων κατεγράφη χθες στην Ελλάδα. Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, το Σάββατο 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Μ. Παγώνη: Δεν ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων αλλά πρέπει να προσέχουμε

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για τον κίνδυνο διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων στον γενικό πληθυσμό, μετά και την εμφάνιση δεύτερου κρούσματος στη χώρα μας.

Μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84 η κ. Παγώνη διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη» και τόνισε ότι «δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός».

Όπως εξήγησε μεταδίδεται με τα σωματίδια μέσω της αναπνευστικής οδού αλλά περισσότερο όταν έρχεσαι σε πλήρη επαφή με τον ασθενή. «Πρόβλημα θα υπάρχει αν αγγίξουμε κάποιον που νοσεί ή αν χρησιμοποιούμε για παράδειγμα την ίδια πετσέτα ή ξαπλώσουμε στα ίδια σεντόνια» σημείωσε.

Η ίδια συστήνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή με κάποιο κρούσμα, ειδικά όταν έχει εξανθήματα. «Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι γνωστές Αρχές υγιεινής και σχολαστικό πλύσιμο χεριών».

Τέλος, αναφερόμενη στον κορονοϊό τόνισε ότι «ο ιός δεν έχει φύγει» και εκτίμησε ότι «θα χρειαστεί μία ενισχυτική δόση εμβολίου το φθινόπωρο η οποία θα καλύπτει τις παραλλαγές του ιού»