ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων COVID – Έκκληση Μπάιντεν για εμβολιασμό

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς επέτεινε χθες τους φόβους ότι η πανδημία οδεύει προς αναζωπύρωση, πυροδοτώντας θεαματική πτώση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά στη Γουόλ Στριτ, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού μοιάζει να γίνεται σταδιακά η κυρίαρχη.

Πολλά από τα ξεσπάσματα εντοπίζονται σε τομείς της χώρας που βρίσκονται πίσω ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, γεγονός που ώθησε πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες να προτρέψουν για ακόμη μια φορά τους πιο διστακτικούς Αμερικανούς να πάνε να εμβολιαστούν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του πως ο ταχύτερος ρυθμός των μολύνσεων σε πολιτείες όπου ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, που βασίζεται στον έλεγχο της πανδημίας. Γι’ αυτό «σας παρακαλώ – σας παρακαλώ -, εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε τώρα».

Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε εξάλλου χθες ότι το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τους φοιτητές του να εμβολιαστούν, απορρίπτοντας ομαδική προσφυγή μιας μερίδας τους που διατεινόταν ότι η προϋπόθεση αυτή για τη φοίτηση παραβίαζε τα δικαιώματά τους βάσει του Συντάγματος.

Η απόφαση ενδέχεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για άλλες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρήσεις. Δικηγόροι των φοιτητών που προσέφυγαν κατέστησαν σαφές πως σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση και εννοούν να πάνε την υπόθεση σε ανώτερα δικαστήρια.

Παράλληλα χθες ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα κανονικά -για πρώτη φορά έπειτα από 16 μήνες- από την 9η Αυγούστου, χαλαρώνοντας την απαγόρευση των ταξιδιών που πλήττει χιλιάδες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες άλλων χωρών.

Ο εμβολιασμός, ειδικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αποτελεί ταμπού, ζήτημα που προξενεί έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ιδίως στις τάξεις των πιο συντηρητικών.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τριάντα ημέρες, δείχνει ανάλυση των δεδομένων από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Σκαρφάλωσε στα 32.136 την Κυριακή.

Ο μέσος αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 21% το ίδιο διάστημα, ξεπερνώντας τους 19.000, κατά την ίδια πηγή. Οι θάνατοι, που συνήθως ακολουθούν με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων, μετά τους δύο προηγούμενους επιδημιολογικούς δείκτες, αυξήθηκαν κατά 25% την προηγούμενη εβδομάδα, στους 250 ημερησίως κατά μέσον όρο.

Η παραλλαγή Δέλτα ενοχοποιείται για το 90% των νέων κρουσμάτων στην κομητεία Σολτ Λέικ (Γιούτα), σύμφωνα με την επιδημιολόγο της πολιτείας Αϊλίν Ρισκ.