ΗΠΑ: 1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον – Διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά – ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη – γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

Στην Ουάσινγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα.

1.600 στελέχη του στρατού ξηράς μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας συνεχίστηκαν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, παρά τις λεηλασίες, τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τον πολεμικό τόνο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη, αναπτύσσοντας εάν κρίνει πως απαιτείται στρατό.

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα σε ειρηνική συγκέντρωση στο Χιούστον, την πόλη του Τέξας όπου μεγάλωσε και αναμένεται να κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα. «Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στη διαδήλωση.

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα). Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, στην οποία συνελήφθησαν πάνω από 300 διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας, «ήταν η ασφαλέστερη τοποθεσία του πλανήτη την περασμένη νύχτα», ανέφερε ικανοποιημένος ο Τραμπ μέσω Twitter, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος «του νόμου και της τάξης».

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Μινεάπολη, επίκεντρο του ξεσπάσματος της οργής. «Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτόν επειδή ήταν καλός», είπε η Ρόξι Ουάσινγκτον, η μητέρα της εξάχρονης κόρης του Τζορτζ Φλόιντ. Δακρυσμένη, η Ουάσινγκτον τόνισε πως «η Τζιάνα δεν έχει πια πατέρα» και ο σύντροφός της «δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά».

Την τελευταία εβδομάδα, διαδηλώσεις και ταραχές έχουν καταγραφεί σε πάνω από εκατό αμερικανικές πόλεις Έχουν αναφερθεί χιλιάδες συλλήψεις και θάνατοι.

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής χθες βράδυ σε έναν πρώην αστυνομικό που σκοτώθηκε σε χώρο όπου έγινε λεηλασία στο Σεντ Λούις (Μιζούρι).

Στη Νέα Υόρκη, όπου πολλά καταστήματα στην περίφημη 5η Λεωφόρο λεηλατήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα, στις 20:00, ενώ ανακοινώθηκε πως η ισχύς του μέτρου παρατείνεται ως την Κυριακή.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκούς και μαύρους, να διαδηλώσουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμη «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί γι’ αυτό.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας «είναι ένα εργαλείο για να εμποδιστεί ο κόσμος να διαδηλώσει ώστε να σταματήσει αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα», έκρινε η 29χρονη Ταζιάνα Γκόρντον, αφροαμερικανίδα νοσοκόμα.

Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αναπτύσσονταν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και «στις λεηλασίες». Απαίτησε οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι να αναπτύξουν δυνάμεις ικανές να ανακτήσουν «την κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» της χώρας, και απείλησε να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «λύσει το πρόβλημα αντ’ αυτών», εάν δεν εισακουστεί.

Ενώ μίλαγε, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχωρώντας σε έφοδο, τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ώστε ο Τραμπ να μπορέσει κατόπιν να πάει με τα πόδια σε μια εμβληματική εκκλησία που είχε υποστεί μικρής έκτασης φθορές την προηγουμένη και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής. Τη χειρονομία καταδίκασαν πνευματικοί ηγέτες των προτεσταντών και των καθολικών, βλέποντας μια «ηθικά αποκρουστική» επικοινωνιακή κίνηση.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, Αφροαμερικανή και Δημοκρατική, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της αποστολής του στρατού «στους αμερικανικούς δρόμους εναντίον του αμερικανικού λαού», κάτι που καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες και κοινοβουλευτικοί.

Η κρίση, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, παίρνει ολοένα περισσότερο πολιτικές προεκτάσεις.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε χθες Τρίτη τον πρόεδρο Τραμπ ότι «μεταμόρφωσε τη χώρα σε πεδίο μάχης», ότι ανακινεί παλιά μίση και ανακινεί νέους φόβους.

Σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια, υποσχέθηκε να «επουλώσει τις πληγές» που έχουν ανοίξει οι φυλετικές εντάσεις εδώ και «πολύ καιρό».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «καιρός» η Αμερική «να εξετάσει τις τραγικές αποτυχίες» της στο ζήτημα του ρατσισμού.

Αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν ενώ στις ΗΠΑ οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες είχαν ήδη επιδεινωθεί εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ παραμένει σιωπηλός ως τώρα όσον αφορά τα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές.