ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5% – Ράλι στη Wall Street

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) αύξησε σήμερα τα βασικά της επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στην πρώτη αύξηση ανάλογου μεγέθους από το 2000, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να δείξει ότι περαιτέρω αυξήσεις θα ήταν «δικαιολογημένες» στο μέλλον. Τα βασικά επιτόκια θα κυμαίνονται πλέον μεταξύ 0,75% και 1%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fed.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε γρήγορα για να τον μειώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ μετά την απόφαση στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την έναρξη της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «ευρεία αίσθηση στην επιτροπή ότι επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις».

Οι δηλώσεις του Πάουελ προκάλεσαν ράλι σε ομόλογα και μετοχές καθώς διέλυσε τις εικασίες ότι η Fed ζυγίζει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 75 μονάδων βάσης τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι που η επιτροπή εξετάζει ενεργά».

Στη Wall Street, ο S&P 500 αναρριχήθηκε περισσότερο από 3%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη τριήμερη άνοδό του από τα μέσα Μαρτίου. Ανάλογη απόδοση είχε και ο Nasdaq με κέρδη 3,26% λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 2,74%. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου πλησίασαν το 2,9% αφού ξεπέρασαν το 3% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το δολάριο και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια του δημοσίου υποχώρησαν, αυξάνοντας τις καμπύλες αποδόσεων.

Η αύξηση της Τετάρτης για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, σε εύρος από 0,75% έως 1%, ακολουθεί μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο που τελείωσε δύο χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από το αρχικό πλήγμα από Covid19.

Επιπροσθέτως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου, σε άλλη μια προσπάθεια για να μετριάσει την πληθωριστική πίεση.

Τέλος, η Fed προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί κατά της πανδημίας στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.