Μικτά τα αποτελέσματα στις αμερικανικές εκλογές – Δεν εκλέχτηκε ο Τούρκος Μεχμέτ Όζ

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έδωσαν μια μικτή ετυμηγορία στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατευθύνονται προς τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά με μικρότερα περιθώρια από τις προβλέψεις.

Με τις δημοσκοπήσεις που έκλεισαν στις περισσότερες από τις πολιτείες των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί ήλπιζαν να αρπάξουν περισσότερες θέσεις από τους Δημοκρατικούς. Σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της νύχτας για τους Δημοκρατικούς, ο John Fetterman (Τζον Φέτερμαν) νίκησε τη διασημότητα της Ρεπουμπλικανικής τηλεόρασης Mehmet Oz (Μεχμέτ Όζ) στη μάχη για τη Γερουσία στην Πενσυλβανία. Ο Μεχμέτ Όζ έγινε διάσημος από εμφανίσεις του στην εκπομπή της Όπρα Γούινφρεϊ, είναι Τούρκος και έχει υπηρετήσει και στον τουρκικό στρατό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί στενές σχέσεις και υποστηριζόταν οικονομικά και από την κυβέρνηση Ερντογάν. Άρα η μη εκλογή του, αποτελεί και Ελληνική νίκη. Από την άλλη, ο Φέτερμαν έχει ταχθεί υπέρ όλων των ελληνικών θέσεων και υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η Oprah Winfrey ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών John Fetterman έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντίπαλου του Mehmet Oz.

Εν τω μεταξύ, οι Νικόλ Μαλλιωτάκις, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας κέρδισαν τις εκλογικές μάχες τους, γεγονός θετικό για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τον νεότερο, γιο του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ.

Ο ηγέτης της Βουλής, Kevin McCarthy, ο οποίος είναι στη σειρά για να γίνει ομιλητής με δημοκρατική πλειοψηφία, δήλωσε τη νίκη νωρίς την Τετάρτη πριν γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα. Και όμως, ο γερουσιαστής της GOP Lindsey Graham αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο NBC ότι τα αποτελέσματα ήταν “σίγουρα όχι ένα δημοκρατικό κύμα”.

Ή, όπως έβαλε ο Fetterman στην ομιλία του: “Τους μπήκαμε, κρατήσαμε τη γραμμή.”

Μέχρι νωρίς την Τετάρτη, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κερδίσει 197 έδρες και οι Δημοκρατικοί κέρδιζαν 167. Τουλάχιστον 218 χρειάζονται για να διεκδικήσουν την πλειοψηφία. Υπήρχαν πολλές εκλογικές μάχες που πρέπει να αποφασιστούν ακόμα και κάποιες μπορεί να αναδείξουν νικητές μετά από δικαστικές προσφυγές.

Το κόμμα του Προέδρου Joe Biden προσπαθούσε να χτυπήσει την ιστορία στις εκλογές της Τρίτης, κρατώντας τις λεπτές πλειοψηφίες του Κογκρέσου με την εναπομένουσα νομοθετική ατζέντα του προέδρου που κρέμεται στην ισορροπία. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόμμα που κρατά τον Λευκό Οίκο έχει κατά μέσο όρο απολέσει 26 έδρες και 4 θέσεις στη Γερουσία. Οι δημοκράτες του Μπαράκ Ομπάμα έχασαν 63 έδρες στη Βουλή το το 2010 και οι Ρεπουμπλικανοί του Donald Trump 40 έδρες στη Βουλή το 2018.