ΗΠΑ-κοροναϊός: 9 οι νεκροί στην Ουάσινγκτον – 12 δισ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ανέβηκε σήμερα στα 27, ανάμεσά τους 9 θάνατοι, καταγράφοντας αύξηση από τα 18 κρούσματα και τους 6 θανάτους που είχε μια μέρα νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας, στο μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι – 8 στην κομητεία Κινγκ και ένας στη γειτονική κομητεία Σνόχομις – αποτελούν τους πρώτους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από την λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον Covid-19.

Οι θάνατοι από τον κοροναϊό στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους

Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο ο Κονσταντάιν Βαλχούλη έβαλε σε έναν οίκο ευγηρίας της Μασαχουσέτης τον 85χρονο πατέρα του και σήμερα σκέφτεται να τον πάρει στον σπίτι του καθώς φοβάται πλέον έπειτα από τον θάνατο τεσσάρων ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν σε μια μονάδα φροντίδας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Οι θάνατοι των 4 ηλικιωμένων στο γηροκομείο LifeCare του Κέρκλαντ έχει εντείνει τις ανησυχίες του Βαλχούλη ότι ο νέος κοροναϊός πιθανόν να εξαπλωθεί γρήγορα και αθόρυβα σε εγκαταστάσεις όπως οι οίκοι ευγηρίας σαν εκείνον στον οποίο βρίσκεται ο πατέρας του έπειτα από εγκεφαλικά που υπέστη.

“Έχεις μια σειρά από συνθήκες για την ‘τέλεια καταιγίδα’– ο πληθυσμός των ενοίκων, η ηλικία τους και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Το τρομακτικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι μπορεί να ανησυχείς εξ αποστάσεως, αλλά με το που θα εμφανιστεί ένα κρούσμα είναι ήδη αργά”, εξηγεί ο κάτοικος αυτός της Βοστώνης, ο οποίος εργάζεται στον τομέα της ανάλυσης της κτηματομεσιτικής αγοράς.

Η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού είναι ιδιαίτερα προβληματική σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς πολλοί ένοικοί τους μοιράζονται τα δωμάτια και επομένως η μετάδοση είναι πολύ εύκολη. Οι γηραιότεροι ένοικοι έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενα νοσήματα και αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους στον ιό αλλά και πιο πιθανό να καταλήξουν.

Καθώς τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στις ΗΠΑ οι θάνατοι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι γενικώς. Οι ηλικιωμένοι θεωρούνται η πιο ευπαθής ομάδα και εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν με τους θανάτους στην Κίνα να αφορούν δυσανάλογα τους ανθρώπους άνω των 80 ετών.

“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι οίκοι ευγηρίας και τα νοσοκομεία πιθανόν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο και πρέπει στ΄αλήθεια να σκεφτούμε σοβαρά τι μπορούμε να κάνουμε για να τους προστατεύσουμε”, δήλωσε χθες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τομ Φρίντμαν, ένας πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Αν εξαπλωθεί ο ιός, λέει ο ίδιος, αμερικανοί αξιωματούχοι πιθανόν να πρέπει να εξετάσουν τη λήψη νέων μέτρων για την προστασία των περισσοτέρων από 1,3 εκατομμυρίου Αμερικανών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, όπως το να περικόψουν τις επισκέψεις ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να τους μεταδώσει κάποιος επισκέπτης τον ιό.

Στο LifeCare του Κέρκλαντ, ένας ένοικος στα 70 του πέθανε το σαββατοκύριακο έχοντας μολυνθεί από τον κοροναϊό και έγινε έτσι το τέταρτο θύμα του ιού στο ίδιο γηροκομείο από χθες Δευτέρα.

Άλλοι 27 ένοικοι και 25 υπάλληλοί του έχουν αναφέρει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν με εκείνα της κοινής γρίπης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε άμεση χρηµατοδότηση 12 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την παροχή άμεσης χρηµατοδότησης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος του κοροναϊού που έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλά ερωτηματικά» σχετικά με τον ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και ότι μπορεί να χρειαστεί η παροχή «πολύ περισσότερης» βοήθειας.

Κάλεσε τις χώρες να συντονιστούν σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λέγοντας ότι η ταχύτητα και το εύρος της αντίδρασης θα είναι κρίσιμης σημασίας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.