Οι ΗΠΑ έδωσαν το “ok” στην τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την Κυριακή τηλεφωνικά τη σχεδιαζόμενη “ασφαλή ζώνη” στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, κατόπιν πρόσκλησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σημείωσε ότι η ασφαλής ζώνη είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή από την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG (σ.σ. η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK) και για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, είναι αποφασισμένη να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την επανεμφάνισή του στην περιοχή.

Ιμπραήμ Καλίν: Η επιχείρηση του στρατού της Τουρκίας στη Συρία θα στοχοθετήσει «τρομοκρατικά στοιχεία»

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό μέσω Twitter μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν.