Ηλεκτρονικό εισιτήριο στο Φαράγγι της Σαμαριάς – Πληροφορίες

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου εισόδου στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο φορέας διαχείρισης του Φαραγγιού.

Η έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα https://samaria-tickets.necca.gov.gr/checkout.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι προσωπικό και ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα για την οποία έχει εκδοθεί.

Εκτός από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίου και από τις δύο εισόδους του φαραγγιού (Ξυλόσκαλο Ομαλού και Αγία Ρουμέλη), κατά την άφιξή τους εκεί, με μετρητά ή με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.

Η βασική τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι στα 5 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και ειδικές τιμές για παιδιά και οργανωμένες ομάδες επισκεπτών.

Το εισιτήριο που θα εκδώσετε είναι απαραίτητο για την είσοδό σας στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής.

Το εισιτήριο αποτελεί πόρο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., καθώς και των όμορων Δήμων, βάσει του άρθρου 5 της ΚΥΑ αριθμ.ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/26828/406(ΦΕΚ, τεύχος Β’ 1414/24.03.2022).

Με την καταβολή του συμβάλλετε σημαντικά στις δράσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για την διατήρηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας καθώς και στην υλοποίηση βασικών εργασιών εντός του Εθνικού Δρυμού, όπως η ετήσια συντήρηση του κεντρικού μονοπατιού, η συντήρηση & η βελτίωση υποδομών, η καθαριότητα και η επόπτευση του χώρου.

Περίοδος & ώρες επισκεψιμότητας

Το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει , κατά κανόνα, από την 1η Μαΐου μέχρι 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο από τις δύο εισόδους Ξυλόσκαλο και Αγία Ρουμέλη. Εάν το επιτρέπει ο καιρός, η περίοδος λειτουργίας του δρυμού μπορεί να παραταθεί έως 31 Οκτωβρίου. Επιπλέον, εάν ο καιρός είναι ευνοϊκός και το μονοπάτι είναι προσβάσιμο , το φαράγγι μπορεί να ανοίξει πριν την 1η Μαΐου , αλλά όχι νωρίτερα από τις 10 Απριλίου, είτε για όλη τη διαδρομή είτε για 2 χλμ από τη νότια είσοδο ή/και 2 χλμ από τη βόρεια είσοδο. Παρόλα αυτά, εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων το φαράγγι θα μπορούσε είτε να ανοίξει αργότερα από την 1η Μαΐου, είτε να κλείσει νωρίτερα ακόμη και από την 15η Οκτωβρίου.

Το ωράριο επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού είναι το εξής:

α. 07:00-13:00, για τους επισκέπτες που θα διασχίσουν το σύνολο της διαδρομής (Ξυλόσκαλο – Αγία Ρουμέλη ή Αγία Ρουμέλη-Ξυλόσκαλο) ή τμήμα αυτής.

β. 13:00 – 15:00, για τους επισκέπτες που θα κινηθούν αποκλειστικά και μόνο στα δύο (2) πρώτα χιλιόμετρα από την βόρεια είσοδο και συγκεκριμένα στη διαδρομή «Ξυλόσκαλο – χώρος ανάπαυσης Νερούτσικο»

γ. 13:00 – 16:00, για τους επισκέπτες που θα κινηθούν αποκλειστικά και μόνο στα δύο (2) πρώτα χιλιόμετρα από τη νότια είσοδο και συγκεκριμένα στη διαδρομή «Αγιά Ρουμέλη – χώρος ανάπαυσης Αφέντης Χριστός».

δ. σε κάθε περίπτωση οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν εξέλθει του Εθνικού Δρυμού το αργότερο έως τις 18:00.

Έκτακτο κλείσιμο του πάρκου

Σημαντικό είναι πριν ξεκινήσετε την εκδρομή σας, να ελέγξετε τυχόν ανακοινώσεις για έκτακτο κλείσιμο του πάρκου. Θα υπάρξουν ημέρες που το φαράγγι της Σαμαριάς θα χρειαστεί να κλείσει εκτάκτως, προς το συμφέρον της ασφάλειας των επισκεπτών. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό περιλαμβάνουν:

  • Μέτρα πρόληψης σε ημέρες με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς
  • Μέτρα πρόληψης για επικείμενα επικίνδυνα καιρικά /φυσικά φαινόμενα
  • Πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο κεντρικό μονοπάτι

Η απόφαση για το κλείσιμο του φαραγγιού λαμβάνεται συνήθως το μεσημέρι ή το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Μπορεί, όμως, λόγω εξαιρετικά επειγουσών συνθηκών να πραγματοποιηθεί και την ίδια ημέρα.

Για πληροφορίες, παρακαλούμε ελέγχεται την ιστοσελίδα
www.samaria.gr

Facebook:
https://el-gr.facebook.com/samaria.gr/

Επίσης μπορείτε να καλείτε στα εξής τηλέφωνα:

Φυλάκια Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
Τηλ.: + 30 28237 70046, +30 28250 91254 ( καθημερινά, 7:00 – 16:00)

Γραφεία ΟΦΥΠΕΚΑ στα Χανιά
Τηλ.: +30 28210 45570 (Δευτέρα – Παρασκευή)

Διαδρομές στο φαράγγι της Σαμαριάς

Μόνο το κεντρικό μονοπάτι στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες. Παρόλα αυτά, μπορεί να επιλέξετε να εισέλθετε στο φαράγγι από τη βόρεια είσοδο (Ξυλόσκαλο Ομαλού) ή από τη νότια είσοδο (Αγία Ρουμέλη). Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ολόκληρη τη διαδρομή ή μόνο ένα τμήμα αυτής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εκτιμήσετε το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, ώστε να εξέλθετε εγκαίρως από το φαράγγι και οπωσδήποτε πριν τη δύση του ηλίου.

Δημοφιλέστερη διαδρομή

Πεζοπορία όλης της διαδρομής των ~16 χλμ, ξεκινώντας από το Ξυλόσκαλο και καταλήγοντας στην Αγία Ρουμέλη.

Εναλλακτικές διαδρομές

Πεζοπορία όλης της διαδρομής των ~16 χλμ, ξεκινώντας από την Αγία Ρουμέλη και καταλήγοντας στο Ξυλόσκαλο
Μπορείτε να επιλέξετε να διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς ξεκινώντας από την Αγία Ρουμέλη και να καταλήξετε στο Ξυλόσκαλο. Η Αγία Ρουμέλη είναι προσβάσιμη μόνο με πλοίο. Σε αυτήν την περίπτωση, σας συνιστούμε να έχετε διανυκτερεύσει το προηγούμενο βράδυ στην Αγία Ρουμέλη και να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας νωρίς το πρωί. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής θα είναι πιο κουραστικά, καθώς θα κάνετε ανάβαση σε μονοπάτι με σχετικά μεγάλη κλίση.

Σύντομη πεζοπορία
Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε ολόκληρη τη διαδρομή των ~16 χλμ., μπορείτε να εισέλθετε είτε από την Αγία Ρουμέλη, είτε από το Ξυλόσκαλο για κάποια χιλιόμετρα στο κεντρικό μονοπάτι και μετά να επιστρέψετε από το ίδιο σημείο εισόδου. Το πιο γνωστό σημείο μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, οι «Πόρτες» βρίσκονται περίπου 1,5 χλμ από το φυλάκιο της Αγίας Ρουμέλης.

Τρόπος πρόσβασης

Στο φαράγγι της Σαμαριάς μπορείτε να εισέλθετε μέσω δύο εισόδων – μια στα βόρεια («Ξυλόσκαλο»), η οποία βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο του Ομαλού και μια στα νότια – κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Ρουμέλης. Το Ξυλόσκαλο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο, αλλά η Αγία Ρουμέλη προσεγγίζεται μόνο ακτοπλοϊκώς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι μπορεί κάποιες ημέρες το φαράγγι της Σαμαριάς να είναι ανοικτό, αλλά λόγω δυνατών ανέμων, να υπάρχει σχετικό απαγορευτικό και να μην αναχωρούν τα καράβια από/προς την Αγία Ρουμέλη. Παρακαλείσθε να ελέγχετε προκαταβολικά τα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής εταιρίας.

Αφετηρία εισόδου στο Ξυλόσκαλο Ομαλού

Χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς
Στο Ξυλόσκαλο Ομαλού μπορείτε να φτάσετε με το δημόσιο λεωφορείο, το οποίο ξεκινά από τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στα Χανιά (ΚΤΕΛ) και καταλήγει στον Ομαλό. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 60 λεπτά.

Διάσχιση του φαραγγιού μέσω τουριστικού πρακτορείου
Εάν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τις δημόσιες μεταφορές μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον επαγγελματία που οργανώνει εκδρομές στο φαράγγι της Σαμαριάς. Υπάρχουν πολλά τουριστικά πρακτορεία που οργανώνουν εκδρομές στο φαράγγι της Σαμαριάς. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στο διαδίκτυο, ή να βρείτε κάποιο καθώς κάνετε τη βόλτα σας στην πόλη των Χανίων (ή σε όποιο άλλο μέρος διαμένετε στην Κρήτη), ή ενδεχομένως θα μπορούσατε να ζητήσετε σχετικές πληροφορίες στο ξενοδοχείο που παραθερίζετε.

Φθάνοντας στο φαράγγι της Σαμαριάς με το αυτοκίνητό σας
Μπορείτε να φτάσετε στο Ξυλόσκαλο με το δικό σας αυτοκίνητο. Εάν επιθυμείτε, όμως, να επιστρέψετε αυθημερόν στο Ξυλόσκαλο για να το πάρετε πίσω, τότε θα πρέπει από την Αγία Ρουμέλη να πάρετε το καράβι για Σούγια. Από τη Σούγια υπάρχει ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ που επιστρέφει στον Ομαλό. Στην περίπτωση που επιλέξετε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο Ξυλόσκαλο, θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των 5,00 ευρώ την ημέρα, από την τοπική εταιρεία που διαχειρίζεται το χώρο στάθμευσης.

Αφετηρία εισόδου στην Αγία Ρουμέλη

Εάν επιλέξετε να εισέλθετε στο φαράγγγι της Σαμαριάς από την Αγία Ρουμέλη, θα πρέπει να έχετε φτάσει εκεί ακτοπλοϊκώς. Μπορείτε να πάρετε το καράβι προς Αγία Ρουμέλη είτε από τη “Χώρα Σφακίων”, είτε από τη “Σούγια”, είτε από την “Παλαιόχωρα”. Τα χωριά αυτά είναι προσβάσιμα οδικώς, οπότε μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με δικό σας αυτοκίνητο, είτε χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ), είτε μέσω κάποιου τουριστικού πρακτορείου ή και με ταξί.